Keks z bakaliami i pikantną kiełbasą

Keks z bakaliami i pikantną kiełbasą z chutney-em bakaliowo-pomidorowym

 

Jest to kolejny przepis dla tych, którzy szukają czegoś nowego i nietypowego. Chcę Wam zaproponować zrobienie  keksa z bakaliami, pikantną kiełbasą i serem cheddar…

Składniki na keks:

  • 100g pikantnej kiełbasy (może być pieprzowa, może być chorizo)
  • 100g bakalii
  • 4 jajka
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka mielonej pepperoni
  • 50ml oliwy lub dobrego oleju
  • 75g żółtego sera
  • 100ml piwa
  • 200g mąki
  • 8g proszku do pieczenia
Przygotowanie:
  • Kiełbasę i bakalie pokrój na małe kawałki. Krótko podsmaż na patelni – bez tłuszczu i dosłownie kilka minut. Odsącz. ,
  • Ser pokrój w drobną kostkę o boku około 1cm.
  • Do rozbitych jajek dodaj musztardę i ostrą paprykę. Dobrze ubij.
  • Do ubitych z musztardą i papryką jajek dodaj oliwę i piwo. Wszystko delikatnie wymieszaj.
  • Teraz dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj.
  • Do ciasta dodaj teraz odsączoną kiełbasę z bakaliami i ser. Jeszce raz wszystko wymieszaj.
  • Keksówkę wyłóż papierem do pieczenie. Przełóż ciasto i piecz 15 minut w nagrzanym do 180st.C piekarniku. Następnie zmniejsz temperaturę do 150st.C i piecz jeszcze przez około 40 minut. Sprawdź patyczkiem czy keks jest dobrze upieczony.
  • Keks wyjmij z piekarnika i wystudź.

W międzyczasie lub wcześniej zrób chutney bakaliowo-pomidorowy…

Składniki na chutney bakaliowo-pomidorowy:

  • 100g bakalii
  • 1 mała czerwona cebula
  • 80g przecieru pomidorowego
  • 100ml soku pomidorowego
  • 30g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • szczypta mielonej kolendry
  • szczypta mielonego anyżu
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  • Bakalie pokrój na małe kawałki. Cebulę drobno posiekaj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Gotuj na „małym ogniu” przez około 15 minut. Następnie wszystko rozdrobnij blenderem. Wystudź. Dopraw do smaku.

I teraz masz już wszystko. Wystudzony keks pokrój w poprzek. Podawaj z chutney-em. Czy jedliście już coś podobnego? Jeśli tak to wiecie jak to smakuje. Jeśli nie, to czeka Was ciekawa przygoda kulinarna, którą bardzo polecam…

Podpowiedź:
  1. Jeśli nie lubisz ostrych potraw możesz użyć zwykłej kiełbasy.
Bakalie podsmażone z kiełbasą pieprzową. Pamiętaj by smażyć bez dodatku tłuszczu.
Bakalie podsmażone z kiełbasą pieprzową… bez użycia tłuszczu.
Stygnie wyjęty przed chwilą z piekarnika pikantny keks z bakaliami, kiełbasą pieprzową i serem cheddar. Specjalnie do niego zrobiłem także pikantny chutney bakaliowo-pomidorowy...
Stygnie wyjęty przed chwilą z piekarnika pikantny keks z bakaliami, kiełbasą pieprzową i serem cheddar. Specjalnie do niego zrobiłem także pikantny chutney bakaliowo-pomidorowy…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.