Kisiel

Domowy kisiel tylko dla orłów

Czasami mam ochotę na kisiel lub budyń i zdarza mi się kupować gotowe produkty w torebkach lub puszkach. Niemniej jednak najlepsze są domowe kisiele, które można wzbogacić o to co się lubi. Zamiłowanie do improwizacji pozostało mi chyba po czasach studenckich – kiedy trzeba było zrobić coś z niczego…

Zrobienie takiej pysznej słodkości, wzbogacone mocnym porto, pikantnością chilli, aromatem wanilii i cynamonu zajmuje dosłownie chwilę… niewiele dłużej niż wymieszanie wszystkich składników. Przedstawiam Wam mój przepis na bardzo wesoły, ciepły kubek domowego kisielu…

Składniki:

  • 1 szklanka owoców lub 1 puszka owoców „Leśne Skarby
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki porto ( wino porto lub madera )
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • 2 szczypty cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
  • kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Przygotowanie:
  • W garnuszku wymieszaj owoce z cukrem, sokiem z cytryny, porto, ostrą papryką, cukrem waniliowy, cynamonem i wodą (część wody zachowaj). Całość zagotuj.
  • Do pozostałej części wody dodaj łyżkę skrobi ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj. Następnie wlejać do zagotowanej wody z owocami i szybko wymieszaj, by nie było grudek. Doprowadzić do wrzenia i gotuj kilkanaście sekund.
  • Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.