Kurczak zagrodowy pieczony w chlebie

Kurczak zagrodowy faszerowany podsmażoną na boczku kaszanką z grzybami suszonymi i jabłkiem, zapiekany w swojskim chlebie

Bardzo lubię zapach pieczonego chleba roznoszący się po całym domu. Nie mogę się doczekać kiedy będę mógł zjeść jeszcze ciepłą chrupiącą „piętkę”.

Teraz chciałem sobie przypomnieć przepis, który poznałem wieki temu i bardzo pozytywnie zapisał mi się w pamięci. Swojski kurczak, faszerowany i zapieczony w swojskim chlebie. Niezwykle aromatyczny i soczysty… po prostu pyszny. Ja go bardzo polecam. Oczywiście można używać także innych farszy. Ja „na pierwszy ogień” polecam ten…

Składniki:

  • 1 kurczak zagrodowy albo kura lub kogut ( waga około 1,8 -2.0 kg )
  • 1 cebula
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 2 kaszanki
  • 1 średniej wielkości jabłko ( słodko-winne )
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka pepperoni
  • wyrobione ciasto na chleb ( przepis na nie podam wkrótce )
  • przyprawa do kurczaka ( najlepiej zrobiona samodzielnie, ale można też użyć „gotowca” )
  • sól do smaku
Przygotowanie:
  • Kapelusze suszonych grzybów namocz w małej ilości wody, a gdy już będą miękkie pokrój je na drobne paski.
  • Na patelni podsmaż boczek, a gdy to zrobisz zeszklij drobno poszatkowaną cebulę. Z kaszanki ściągnij skórkę, pokrój ją w talarki i wrzuć na patelnię i pozwól by się „rozpadła”. Dodaj pocięte suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami – wrzuć na patelnię i zamieszaj. Pepperoni i czosnek pokrój drobno i także wrzuć na patelnię. Całość smaż do momentu gdy większość „wilgoci” odparuje. Gdy tak się stanie, patelnię ściągnij z palnika i wystudź. Spróbuj, jeśli trzeba dosól do smaku.
  • Kurczaka dobrze natrzyj przyprawami i odstaw na bok.
  • Zrób ciasto na chleb – przepis na chleb będzie wkrótce na blogu.
  • Skrzydełka ułóż tak by przylegały do kurczaka. Kurczaka ściśle wypełnij chłodnym farszem. Końcówki nóg zwiąż ze sobą kordem. „Kuper” wsadź między związane udka. Ciasto chlebowe rozciągnij w dłoniach i dokładnie obłóż nim kurczaka. Całość przełóż do żaroodpornej miski.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 200st.C a gdy to zrobisz wsadź miskę z kurczakiem w cieście. Piecz godzinę, następnie wyłącz piekarnik. Nie otwieraj go. Upieczony chleb z kurczakiem pozostaw w cieple przez następne 30 minut.
  • Miskę wyjmij z piekarnika ( zrób to w rękawicach żaroodpornych ), połóż ją na stole. Nożem przetnij upieczoną skórkę. Mięso podziel na części… Smacznego!
Podpowiedź:
  1. Spieczona skórka wydaje się niejadalna. To tylko pozory. Przylgnęła do niej tłusta skórka oraz jest tam sporo wilgoci. Skórki nie odkładaj na bok. Pozwól sobie i innym jej spróbować. Uważaj, bo szybko znika. .
  2. Do ciasta chlebowego możesz dodać suszonych pomidorów, z czosnkiem i bazylią… Możesz, ale nie musisz…
Kurczak z farszem w środku, obłożony ciastem chlebowym, "leżakuje" w żaroodpornej misce. Zaraz będzie się piekł w nagrzanym do 200st.C piecu...
Kurczak z farszem w środku, obłożony ciastem chlebowym, „leżakuje” w żaroodpornej misce. Zaraz będzie się piekł w nagrzanym do 200st.C piecu…
Tak wygląda upieczona skórka chlebowa, która zapobiegła wyschnięciu mięsa. Zatrzymała wszystkie soki i aromat...
Tak wygląda upieczona skórka chlebowa, która zapobiegła wyschnięciu mięsa. Zatrzymała wszystkie soki i aromat…
Soczysty, aromatyczny kurczak. Farsz lekko pikantny, jędrny, o bogatym smaku i aromacie. Chrupiąca i zarazem wilgotna skórka. Czego chcieć więcej?...
Soczysty, aromatyczny kurczak. Farsz lekko pikantny, jędrny, o bogatym smaku i aromacie. Chrupiąca i zarazem wilgotna skórka. Czego chcieć więcej?…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.