Paprykarz z tuńczykiem i szprotem

Paprykarz z tuńczykiem i wędzonym szprotem – sprawdzony przepis.

Czy lubicie paprykarz? Mnie zawsze kiedy pojawia się takie pytanie, staje w pamięci smak paprykarzu szczecińskiego. Wspominam go jako towarzysza wakacyjnych wypraw lub szybkich posiłków z akademiku. Jego wyrazisty smak bardzo mi odpowiadał i nawet historie opowiadające z czego miał być zrobiony nie robiły na mnie wrażenia…

Od dłuższego czasu zacząłem robić paprykarz samodzielnie, w zaciszu własnej kuchni. Smakuje wybornie. Moim zdaniem przygotowanie dobrego paprykarzu nie jest trudne, jednak pochłania troszkę czasu. Warto się jednak trochę „pobawić” by potem móc się cieszyć smakiem. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się połączą. Efekt jest świetny. Taki #paprykarz najlepiej smakuje na kanapkach z ogórkiem małosolnym, albo z jajkiem na twardo i majonezem. Osobiście, najczęściej jem go samego, przyprawionego dodatkowo świeżo-mielonym pieprzem ( lubi zapach i smak takiego pieprzu )…

Jeśli naprawdę lubicie paprykarz i chcecie zrobić taki o jakim tylko marzycie… to podaję Wam mój przepis…

Składniki:

– 1pęczek włoszczyzny
– 3 cebule
– 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
– 60ml dobrej oliwy lub oleju
– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
– 1 puszka wędzonego szprota
– 250ml domowego ketchupu lub 2 puszki pikantnych krojonych pomidorów lub 150g koncentratu pomidorowego
– 1 woreczek ryżu – 100g
– otarta skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:
  1. Włoszczyznę ugotuj w małej ilości wody z 1 łyżką soli.
  2. Włoszczyznę wyjmij z wywaru. Do wywaru dodaj saszetkę ryżu i ugotuj go. po ugotowaniu wyjmij go z wywaru.
  3. Wystudzone warzywa ( marchew, pietruszkę i seler ) zetrzyj na tarce z grubymi „oczkami”.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej.
  5. Cebule pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na patelnię. Zeszklij. Dodaj słodką paprykę, ostrą i wędzoną wymieszaj. Dodaj też otartą skórkę z cytryny.
  6. Do zeszklonej cebuli z papryką dodaj starkowane warzywa – wymieszaj. Dodaj ketchup lub pomidory lub pomidorowy koncentrat. Podgrzej. Jeśli dodasz domowy ketchup lub pomidory z puszki – odparuj. Jeśli zaś dodasz koncentrat to dodaj też troszkę soku pomidorowego – by paprykarz nie był za suchy.
  7. Gdy całość będzie wyglądała jak salsa dodaj ugotowany ryż. Zdejmij z palnika. Dokładnie wymieszaj.
  8. Tuńczyka i szproty rozgnieć dokładnie widelcem. Zrób to tak by tworzyły jedność. Takie wymieszane ryby dodaj na patelnię – nie podgrzewaj! Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  9. Ciepły paprykarz spróbuj. Dopraw do smaku solą i ostrą papryką. Paprykarz z patelni przełóż do miski i włóż do lodówki na cały dzień.
  10. Następnego dnia jeszcze raz spróbuj spróbuj. Jeśli trzeba dopraw go raz jeszcze solą i ostrą papryką.
  11. Smacznego!
Podpowiedź:

Tak przygotowany paprykarz jeśli będziesz go trzymać w lodówce można jeść przez tydzień. Jestem tego pewien, bo tak robię. Z każdym dniem wydaje mi się że jest jeszcze lepszy.

Wiadomości z życia wzięte:

To dzięki Waszemu dużemu zainteresowaniu tym przepisem i pomysłem na domowy paprykarz z tuńczykiem i szprotem, w restauracji #MaltaCafe pojawił się on w menu i można go zjeść na śniadanie, lunch lub na kolację. Polecam i serdecznie zapraszam. Można sprawdzić czy ten przepis jest naprawdę dobry… a jest na pewno.

Kanapki z domowym paprykarzem z tuńczykiem i wędzonym szprotem w restauracji MaltaCafe w Olsztynie na Starym Mieście...
Kanapki z domowym paprykarzem z tuńczykiem i wędzonym szprotem w #MaltaCafe w Olsztynie…

2 odpowiedzi do “Paprykarz z tuńczykiem i szprotem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.