Suflet czekoladowy z lodami

Suflet czekoladowy z lodami – przepis sprawdzony i od lat wykorzystywany w restauracji MaltaCafe

Pierwsze podstawowe pytanie to takie…  „Jaki powinien być idealny suflet czekoladowy?” Oczywiście delikatny, o aksamitnej konsystencji, z płynną gęstą czekoladą w środku. Jest wiele przepisów na taki suflet. Ja podaję taki, który na pewno Wam wyjdzie. Pamiętajcie tylko, że należy podawać go zaraz po upieczeniu. Wedle zasady – „suflet nie czeka na nas to my czekamy na suflet”. Często zadawane jest nam pytanie – „Dlaczego zdradzamy swoje przepisy?”. Odpowiedź jest prosta – chcemy byście wiedzieli, że nie uznajemy żadnych kompromisów i to co robimy staramy się robić najlepiej. Sam przepis nie jest trudny, ale trzymajcie się go ściśle i zrobicie pyszny, rozkoszny deser…

Składniki:

  • 200g masła
  • 180g cukru
  • 90g mąki
  • 400g czekolady
  • 6 jajek
  • cukier puder
  • lody
Przygotowanie:
  • Masło i 200g czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Jajka ubij z cukrem na puszysty mus.
  • Połącz mus z rozpuszczoną czekoladą z masłem.
  • Teraz dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj.
  • Masę przelej do foremek ( do połowy wysokości ).
  • Dodaj kostkę czekolady do każdej foremki i zalej masą.
  • Piecz w temperaturze 200st.C przez około 10-12 minut.
  • Dodaj kostkę czekolady do każdej foremki i zalej masą.
  • Piecz w temperaturze 200st.C przez około 10-12 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika, wyjmij z foremki, oprósz cukrem pudrem. Podawaj z gałką lodów takich jakie lubisz najbardziej.
Podpowiedź:
  1. Foremki, zanim wlejesz do niej masę, wysmaruj masłem i oprósz mąką. Na dno foremki połóż przycięty pergamin. Taki trick ułatwi Ci wyjęcie sufletu z foremki.
  2. Do sufletu polecam lody waniliowe, cynamonowe lub o smaku słonego karmelu.
Suflet czekoladowy z lodami cynamonowymi z restauracji #MaltaCafe w #Olsztynie. Pyszności z endorfinami...
Suflet czekoladowy z lodami cynamonowymi z restauracji #MaltaCafe

2 odpowiedzi do “Suflet czekoladowy z lodami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.