Truskawki – grzanki „łódeczki” z serami z pesto i truskawkami… wiosenna, lekka przekąska…

Grzanki „łódeczki” z pieczywa pełnoziarnistego, z mascarpone, wędzonym twarogiem, pikantnym pesto z liści czosnku niedźwiedziego, z truskawkami z miodem i pepperoni…

Sezon na truskawki trwa. Szkoda byłoby nie korzystać z tych wspaniałych owoców. Czasami rodzi się pytanie co z nich zrobić? Ja podpowiadam, że można z nimi robić wszystko. Przedstawiam przepis na fajną szybką przekąskę…

Składniki:

– pieczywo tostowe pełnoziarniste
– 100g mascarpone
– 100g twarogu wędzonego ( można użyć zwykłego twarogu i dodać szczyptę lub dwie sproszkowanej wędzonej papryki )
– 2 łyżki maślanki
– 2 łyżki pesto z liści czosnku niedźwiedziego MaltaCafe ( można go kupić lub zrobić samemu )
– truskawki
– miód
– papryka pepperoni

Przygotowanie:
  1. Z pieczywa odetnij boki. Środek cienko rozwałkuj. Przełóż do lekko natłuszczonych foremek do muffinek. Zrób to delikatnie – uważaj by nnie porozrywać pieczywa.
  2. Włóż do nagrzanego do 190 st.C piekarnika na 7 minut. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika, ale pieczywa nie wyciągaj z foremek.
  3. Do miseczki dodaj mascarpone twaróg, maślankę i pesto. Całość zblenduj. Spróbuj. Jeśli uznasz, że smak jest za mało ostry dodaj pesto lub ostrej papryki ( możesz także dodać tabasco )
  4. Do grzanek nałóż przygotowaną pikantną masę serową z pesto. Gdy to zrobisz włóż do piekarnika ( 190st.C ) na 10 minut.
  5. Jak grzanki wyciągniesz z piekarnika to w ich środek włóż truskawkę, polej miodem i spróbuj. Jeśli uznasz, że smak jest za mało ostry dodaj do pozostałych grzanek małe kawałki pepperoni.
  6. Miłego chrupania i delektowania się ciekawym smakiem…
Podpowiedź:
  • Gdy pieczywo będzie zbyt suche i będzie się kruszyć, skrop je delikatnie mlekiem lub wodą.
  • Pesto jakiego będziesz używać powinno być ostre lub w miarę ostre.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.