Domowa pizza z figami

Pizza z figami, wędzonym żółtym serem i miodem spadziowym

Kto nie lubi pizzy? Ja lubię ją bardzo i podobnie myśli większość ludzi, ale czy wiecie jakie były początki pizzy… i skąd się ona wzięła? Czy na pomysł jej robienia pierwsi wpadli Włosi? No nie… Grecy byli szybsi.  Robili placki z ziołami, czosnkiem i oliwą na wiele lat przed Włochami. Włoskie początki pizzy można datować na okres sprzed około 500 lat p.n.e… i to nie w takiej formie jak nam się wydaje. Chyba pamiętacie, że dopiero w XVII w., zaczęto do Europy sprowadzać pomidory i to dopiero wtedy, w Neapolu zaczęto podawać pizzę z sosem pomidorowym. Tak więc to Neapol można nazwać kolebką włoskiej pizzy… takiej jaką znamy dziś…

„Margherita” to najpopularniejsza i zarazem najprostsza pizza. Powstała w roku 1898, kiedy do Neapolu przyjechała królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka. To na jej cześć piekarz Raffaele Esposito, przygotował pizzę z pomidorów, sera mozzarella i bazylii. Składniki te miały różne kolory i tak się złożyło, ze razem stworzyły narodowe barwy Włoch. To właśnie na cześć tej królowej tę pizzę „Margherita”…
Obecnie jest ogromnie dużo wariantów pizzy. Niektóre z tych pomysłów nie są w ogóle znane w Polsce i mogłyby uchodzić za herezję. Będąc we Włoszech warto próbować pizzy w takich miejscach, w których jadają miejscowi…

O pizzy mógłbym pisać dużo, ale nie chciałbym Was zanudzić, więc… jeśli macie chęć spróbować czegoś wyjątkowego. podaję przepis na moje ostatnie odkrycie kulinarne…

Najważniejsze w pizzy jest dobre ciasto. To prawda, z jednym małym ale… bowiem by była ona naprawdę dobra równie ważne są pozostałe składniki, bowiem one nadają jej właściwy smak. Podaję przepis na ciasto, którego zaletą jest nie tylko cieniutki spód, ale co nie mniej ważne czas jaki potrzebujecie by zrobić pizzę ( od momentu gdy na ten pomysł wpadniecie ) to niecałe 2 godziny…

Składniki:

• 25 g drożdży świeżych
• 3/4 szklanka letniej wody
•  450g mąki pszennej
• 1 łyżka oliwy lub oleju
• 1,5 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka cukru
• 1/4 ciepłego mleka

Przygotowanie:
  • Najpierw zrób rozczyn. Do ciepłego mleka dodaj cukier, rozkruszone drożdże i 2-3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  • Po tym czasie rozczyn dodaj do mąki. Dodaj też wodę, sól, oliwę lub olej. Wyrabiaj ręcznie do momentu gdy ciasto ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  • Z wyrobionego ciasta uformuj kulę. Przełóż ją do szklanej miski. Przykryj ją ściereczką i pozostaw w cieple przez około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto, krótko wymieszaj ręcznie. Podziel na części, z których uformujesz spody na pizzę. Najlepiej rób to bezpośrednio na blaszce wysmarowanej oliwą lub olejem ( nie podałem ilości w przepisie – zrób to na oko ).

Masz już prawie gotową pizzę. Lada moment będziesz się cieszył jej smakiem, ale potrzebujesz jeszcze sosu pomidorowego. Zrób go najlepiej w tedy jak ciasto będzie sobie rosło. Podaję przepis na mój ulubiony sos:

Składniki na sos:

  • 1 puszka pomidorów – pokrojonych, bez skórki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 duża papryka pepperoni – drobno pokrojona
  • 1/2 główki czosnku – drobno posiekanego
  • duża szczypta soli
Przygotowanie sosu do pizzy:
  • Na rozgrzaną patelnię dodaj pomidory i pozostałe składniki.
  • Redukuj na patelni przez 7-10 minut. Mieszaj drewnianą łopatką.
  • Zdejmij patelnię z palnika. Pozwól by sos ostygł i zgęstniał.
Przygotowanie pizzy do pieczenia ( potrzebujesz żółty ser wędzony, świeże figi i miód spadziowy ):
  • Na blaszce masz już uformowane ciasto. Dodaj przygotowany sos i rozsmaruj go po całej powierzchni ciasta.
  • Teraz na rozprowadzony sos, posyp starkowany, wędzony żółty ser.
  • Na ser połóż pocięte w talarki świeże figi.
  • Odstaw w spokoju na około 15 minut. Ciasto nieco podrośnie – będzie bardziej puszyste.
  • Teraz wsadź do nagrzanego do 230 st.C piekarnika i piecz około 12-15 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika polej pizzę 3 łyżeczkami miodu spadziowego.
  • Smacznego!

Wydawałoby się, że taka pizza będzie „na słodko”. Nic bardziej błędnego. Wędzony żółty ser jest super przeciwwagą dla słodyczy, a czosnek, pepperoni i pomidory tworzą ostateczny końcowy smak. Bardzo polecam…

Podpowiedź:
  1. Ciasto najlepiej wyrabiaj ręcznie, ale jeśli Ci się nie chce… zrób to mikserem z hakiem lub hakami do ciasta drożdżowego  – zajmie Ci to około 15 minut.
  2. Jeśli zobaczysz, że w lodówce nie masz mleka do zaczynu – nie panikuj. Mleko możesz zastąpić wodą… choć z mlekiem moim zdaniem jest lepiej to nie raz robiłem bez mleka – bo go akurat nie miałem.
  3. Jeśli potrzebujesz bardziej mięsnych doznań to do tej pizzy z figami i miodem, dodaj jeszcze troszkę szynki parmeńskiej…

 

 

 

Jedna odpowiedź do “Domowa pizza z figami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.