Krem ze szparagów z oliwą grzybową i ziołową

Sezon na szparagi w pełni. A my szparagi lubimy bardzo. BARDZO!
Krem ze szparagów to zupa zarówno pyszna jak i efektowna. A co najważniejsze – bardzo prosta w wykonaniu. Polecam bardzo gorąco, zwłaszcza, że szparagi znane są jako afrodyzjak;) Czy trzeba lepszej rekomendacji?

Składniki:

  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 1 spory ziemniak
  • 2 pęczki szaragów ( nas białe, ale można też użyć zielonych lub nawet… mrożonych! (na przykład z Leśnych Skarbów!))
  • 0,8 l. rosołu lub bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • 150 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki mascarpone (opcjonalnie oczywiście)

Oliwa grzybowa:

  • Oliwa
  • suszone grzyby Leśne Skarby (podgrzybki są ekstra!)

Przygotowanie oliwy:
Do garnka wkładamy kilka suszonych grzybów i zalewamy oliwą. Delikatnie podgrzewamy, ale nie gotujemy! Zostawiamy do ostygnięcia. Przelewamy do butelki lub słoika, razem z grzybami. Odstawiamy na 2-3 dni. Po tym czasie otrzymujemy wyśmienitą, aromatyczną oliwę grzybową.

Przygotowanie zupy:
Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną pietruszkę i selera. Gdy warzywa lekko się podsmażą dodajemy bulion i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gdy warzywa zmiękną czas dodać szparagi. Gotujemy ok. 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec blendujemy na gładki, aksamitny krem. Dodajemy śmietanę oraz mascarpone i dokładnie mieszamy.
Zupę doprawiamy oliwą grzybową oraz ziołową a na wierzchu proponuję ułożyć chips np. bekonowy.
Taki krem można skosztować w Malta Cafe 😉

Polecam,
Małgorzata Tandyrak-Bunalska

Jedna odpowiedź do “Krem ze szparagów z oliwą grzybową i ziołową”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.