Krupnik „Czarna polewka”

Krupnik z kaszanki gryczanej z podrobami na rosole z grzybami suszonymi

Dziś polecam mój nowy pomysł na krupnik z kaszą gryczaną. Gdybym miał wybierać to krupnik z kaszą gryczaną byłby moim ulubionym. Moja mama gotowała tradycyjny krupnik z kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami. Oczywiście bazą był cudowny rosół, który decydował o końcowym smaku… Na takim się wychowałem…

Teraz poszukuję nowych, ciekawych smaków. Jakiś czas temu spróbowałem po raz pierwszy zrobić krupnik na dobrej swojskiej kaszance. Eksperyment zakończył się tym, ze teraz jest to mój ulubiony krupnik, który gotuje się bardzo szybko i jest cudowny w smaku… oczywiście dla tych którzy lubią kaszankę…

Tak przy okazji jestem ciekaw ile osób wpadło na taki pomysł jak mój? Krupnik „Czarna polewka”… Przedstawiam przepis.

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny, ja lubię sporo marchewek
  • 3 litry wody
  • 4 kaszanki
  • 1 cebula
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 10 grzybów suszonych
  • 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szczypty mielonej ostrej papryki
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • łyżka masła
Przygotowanie:
  • Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
  • Cebulę  pokrój w drobną kostkę. Pora też drobno pokrój.
  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  • Kapelusze suszonych grzybów zalej wodą by zmiękły.
  • W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy lub oleju. Dodaj pokrojoną cebulę i pora. Podsmaż około 3-4 minut. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę i selera. Smaż przez kilka minut.
  • Teraz do garnka dodaj drobno pokrojone ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, ostrą paprykę i łyżeczkę soli morskiej. Zalej wodą z suszonymi grzybami. Gotuj do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
  • Na patelni rozgrzej oliwę z masłem ( nie przypal! ), a gdy to zrobisz dodaj pokrojoną w talarki kaszankę. Podsmaż do momentu aż się rozpadnie i postanie jednolita masa. Gdy tak się stanie, dodaj kaszankę do garnka z ugotowanymi warzywami, ziemniakami i grzybami. Gotuj jeszcze przez około 10-15 minut.
  • Jeśli potrzeba dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Smacznego.
Podpowiedź:
  • Jeśli masz gotowy rosół możesz ten krupnik zrobić na nim. Wodę zamień na rosół. Nie musisz w takim przypadku podsmażać warzyw. Cebulę posmaż wtedy z oliwą i masłem, a gdy się zeszkli dodaj kaszankę…
  • Gdy nie masz swoich suszonych grzybów polecam suszone grzyby „Leśne Skarby”…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.