Polska szakszuka – Polish Shakshouka

Polska szakszuka – z burakami, suszonymi grzybami, kapustą kiszoną, cebulą, pomidorami pelatti, czosnkiem, ostrą papryką

Dziś proponuję śniadanie mocno przyprawione spontaniczną fantazją. Miałem chwilę wolnego czasu podczas robienia konfitury z wędzonych śliwek i wymyśliłem coś takiego…

Dobre śniadanie można jeść przez cały dzień. „Szakszuka” w dosłownym tłumaczeniu oznacza „wielki bałagan” i jest bardzo modnym obecnie daniem. Wywodzi się z Tunezji lub wedle innych źródeł z Libii, lecz najbardziej rozpowszechniona jest w Izraelu. Zainspirowany wersją podstawową, postanowiłem zrobić „Polish Shakshouka” ?. Moja szakszuka jest z burakami, kiszoną kapustą, pomidorami pelatti, pudrem z suszonych grzybów, czosnkiem, ostrą papryką i szczypiorkiem… no i jajka oczywiście. Smak jest jak najbardziej polski i warty grzechu ?. Polecam ?. Podaję przepis…

Składniki na 1 szakszukę dla 1 osoby:

  • 1 średniej wielkości burak
  • 1/2 średniej cebuli
  • 200ml pomidorów pelatti
  • 100g odciśniętej kiszonej kapusty
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kapelusz suszonych prawdziwków lub podgrzybków
  • 1/2 papryczki pepperoni ( wedle uznania )
  • 3 jajka
  • 20ml oliwy lub dobrego oleju
  • szczypiorek
  • sól do smaku
Przygotowanie:
  1. Cebulę obierz, przekrój na pół i jedną połówkę pokrój w kostkę.
  2. Buraka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Odciśniętą kapustę kiszoną pokrój nożem.
  4. Kapelusze grzybów zetrzyj na tarce „na puder”.
  5. Ząbki czosnku pokrój na talarki.
  6.  Na małej patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją.
  7. Gdy to zrobisz dodaj buraki i czosnek. Podsmaż około 3 minut.
  8. Teraz dodaj pomidory pelatti, puder z suszonych grzybów leśnych i pokrojoną w talarki pepperoni. Smaż około 3 minut.
  9. Teraz dodaj kiszoną kapustę. Zamieszaj drewnianą łopatką. Jeśli zajdzie taka potrzeba dolej odrobinę wrzącej wody. Smaż około 5 minut.
  10. Wbij 3 jajka. Patelnię przykryj pokrywką. Duś do momentu gdy biało się zetnie, ale żółtko będzie jeszcze płynne. Podaj z pokrojonym szczypiorkiem. Dosól do smaku.
  11. Smacznego.
Podpowiedź:
  1. Jeśli nie lubisz ostrych potraw możesz pominąć pepperoni. Jeśli zaś lubisz ostre to pepperoni możesz dać więcej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.