Szparagi z karmelizowaną kalarepą

Gotowane szparagi z karmelizowaną kalarepą, botwinką i rzodkiewką z jogurtem greckim…

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Cena 6.99zł za pół kilograma to bardzo dobra cena. Kiedy jeść szparagi jeśli nie teraz? I czy można jeść szparagi prawie codziennie? Oczywiście, że tak. Sezon na nie nie będzie trwał długo… Dziś zrobiłem nieco „lżejsze” szparagi, co wcale nie znaczy, że mniej smaczne. Gotowane szparagi, z karmelizowaną w pikantnym miodzie kalarepą, karmelizowaną botwinką, z rzodkiewką z jogurtem greckim… Polecam i podaję przepis…

Wszystkie etapy rób w miarę równocześnie…

Przepis na karmelizowaną kalarepę z miodem, sosem sojowym i tabasco.

Składniki:

– 1 kalarepa
– 1 łyżka oliwy lub dobrego oleju
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka miodu
– kilka kropel tabasco

Przygotowanie:
  1. Kalarepę obierz i pokrój jak frytki.
  2. Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę lub olej, sos sojowy, miód i tabasco. Gdy tylko uzyskasz jednolity sos dodaj kalarepę. Smaż do momentu gdy sos zacznie gęstnieć i kalarepa nabierze lekkiego karmelowego zabarwienia.
  3. Kalarepę przełóż z patelni do miseczki.
Przepis na botwinkę z miodem i tabasco.

Składniki:

– 1 pęczek botwinki
– kilka kropel tabasco
– 1 łyżka oliwy lub dobrego oleju
1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka miodu

Przygotowanie:
  1. Botwinkę umyj, buraczki obierz i pokrój w cienkie talarki. Liście pokrój „na grubo”.
  2. Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę lub olej, sos sojowy, miód i tabasco. Gdy tylko uzyskasz jednolity sos, lekko gęstniejący to dodaj pociętą botwinkę. Mieszaj na patelni do pięciu minut. Po tym czasie zdejmij patelnię z palnika. Nie bój się, że ci może wystygnąć. Nawet na letnio smakuje super.
Przepis na rzodkiewkę z jogurtem greckim:

Składniki:

– 1/2 pęczka rzodkiewki
– 2 łodyżki ładnego koperku
– 5 łodyżek cienkiego szczypiorku
– 3 łyżki jogurtu greckiego
– szczypta soli
– kilka kropli sosu sojowego
– odrobina soku z cytryny
– 1 mały ząbek czosnku

Przygotowanie:
  1. Rzodkiewkę pokrój w cienkie talarki.
  2. Koper i szczypior pokrój w miarę drobno.
  3. Rzodkiewkę, szczypior i koper przełóż do miseczki. Dodaj jogurt, sos sojowy, rozgnieciony ząbek czosnku, sok z cytryny i sól. Wszystko wymieszaj.
Przepis na szparagi:

Składniki:

– 5 zielonych szparagów
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– cienki szczypior

Przygotowanie:
  1. Szparagi obierz z twardych włókien.
  2. Szparagi zwiąż szczypiorkiem i włóż do garnka z wodą, tak aby główki wystawały nad powierzchnię. Dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Gotuj szparagi maksymalnie 5 minut.
No i teraz oczywiście pozostała już sama przyjemność… wykończenie dania:

Na talerz połóż ugotowane szparagi. Obok nich połóż skarmelizowaną kalarepę. z drugiej strony połóż botwinkę i rzodkiewkę z jogurtem. Jeśli na patelni zostało Ci troszkę sosu skrop nim szparagi. Szkoda go marnować. Smacznego.

Podpowiedź:
  • Jak zaczniesz już jeść to wymieszaj botwinkę z jogurtem. Powstanie smak podobny do chłodnika…
  • Jeśli nie czujesz się na siłach by samodzielnie zrobić szparagi, albo nie wiesz czy będą Ci smakować, bądź też zwyczajnie nie masz czasu na zabawę w kuchni to możesz… wybrać się do restauracji MaltaCafe w Olsztynie i spróbować zielonych szparagów z jajkiem w koszulce i grzankami z serem pleśniowym. Polecam. Zdjęcie poniżej.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.