Zupa botwinkowa – „wiosenna na wypasie”

Zupa botwinkowa z karmelizowanymi truskawkami, szparagami, młodą pokrzywą, lubczykiem, liśćmi mniszka lekarskiego i suszonymi grzybami… „wiosenna na wypasie”…

Zupa z botwinki odkąd pamiętam kojaży mi się z wiosną. Lubiłem ją ze względu na smak. Teraz kiedy mogę pofantazjować w kuchni powstają takie wariackie pomysły, które Wam polecam…

Jeśli lubicie szukać nowych fajnych smaków to zróbcie taką zupę z botwinki… nie będziecie żałować… jest pyszna…

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 5 kapeluszy suszonych grzybów
  • 10 zielonych szparagów
  • 20 czubków młodej pokrzywy
  • „gałązka” młodego lubczyku
  • 20 młodziutkich listków mniszka lekarskiego
  • 1/2 główki czosnku
  • 5 ziemniaków
  • 2 litry wody
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 dużych truskawek
  • 1łyżka miodu
  • 1/2 papryczki pepperoni
  • 40ml sosu sojowego
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • 2 małe łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • Do kubka wlej zimną wodę i dodaj suszone grzyby. Poczekaj aż napęcznieją.
  • Do garnka wlej wodę. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, namoczone suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i sól. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
  • W międzyczasie na patelnię dodaj sos sojowy, miód i pepperoni. Mieszaj drewnianą łopatką, aż miód połączy się z sosem sojowym. Z botwinki odetnij młode buraczki, obierz je i pokrój w cienkie talarki. Buraczki dodaj na patelnię i wymieszaj z sosem. Opłukane i osuszone truskawki pokrój na ćwiartki i dodaj do buraczków – delikatnie zamieszaj. Redukuj do momentu gdy sos zgęstnieje.
  • Do ugotowanych ziemniaków dodaj truskawki z buraczkami, oczyszczoną/pokrojoną botwinkę i pokrzywę. Gotuj przez 5 minut.
  • Do wrzącej wody dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli. Ugotuj w niej szparagi ( nie zanurzając czubków ) – gotuj około 8 minut. Po tym czasie szparagi wyjmij z wody i pokrój w kawałki. Dolne części dodaj do zupy, czubki pozostaw do dekoracji.
  • Listki mniszka lekarskiego zanurz w gorącej wodzie dosłownie na sekundę i szybko przełóż do zimnej wody. Gdy to zrobisz wyjmij listki z wody.
  • Zupę z botwinki dosól do smaku. Rozlej do talerzy. Dodaj listki mniszka lekarskiego i ugotowane lub podsmażone szparagi.
  • Smacznego
Podpowiedź:
  1. By jeszcze „podbić smak” i totalnie odlecieć to podpowiem, że szparagi zamiast gotować można podsmażyć na oliwie z masłem, z czosnkiem, pepperoni, sosem sojowym i cukrem trzcinowym… takie szparagi same smakują wybornie…
  2. Do zupy możesz dodać kwaśną śmietanę lub jogurt grecki… jeśli lubisz zabielaną botwinkową. Ja lubię i taką i taką…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.