Przeskocz do treści

Chrzanówka – nalewka dla zdrowotności, stara sprawdzona receptura

Chrzanówka - nalewka na "dojrzałym spirytusie", z korzeniem chrzanu, cytryną i miodem...

Przy okazji wpisu na Fb padło pytanie czy mam sprawdzony przepis na "chrzanówkę" - nalewkę na korzeniu chrzanu? Oczywiście, że mam...

Przepis jest stary, sprawdzony... więc jak lubicie "ostre nalewki" to bardzo polecam...

Najpierw musisz zrobić "dojrzały spirytus"

Składniki na "dojrzały spirytus":

  • 1l spirytusu
  • 2/3 laski cynamonu
  • 6 goździków
  • 20dag rodzynek

Przygotowanie "dojrzałego spirytusu":

  • Do moździerza dodaj korę cynamonu i goździki. Rozdrobnij. Dodaj do szklanego słoja ze spirytusem. Dodaj też rodzynki. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 10 dni. Raz dziennie zamieszaj słojem.
  • Po 10 dniach przecedź spirytus przez gęstą gazę. Masz już "dojrzały spirytus".

Składniki do "chrzanówki":

  • 1l "dojrzałego spirytusu"
  • 1l wody
  • 1 korzeń chrzanu
  • 2 cytryny
  • 1/2 kubka miodu

Przygotowanie "chrzanówki":

  • Wodę zagotuj w garnku. Zdejmij z palnika. Gdy woda będzie jeszcze ciepła, lecz już nie gorąca dodaj miód i mieszaj aż się całkowicie rozpuści.
  • 2 cytryny umyj i osusz. Otrzyj ze skórki - skórkę dodaj do wody z miodem.
  • Wyciśnij sok z 2 cytryn i dodaj do wody z miodem - wymieszaj. Gdy woda będzie już zima ( temperatura pokojowa ) wlej wszystko do słoja z dojrzałym spirytusem.
  • Obierz świeży korzeń chrzanu. Pokrój go na około 2-3 cm kawałki. Wrzuć je do słoja. Słój szczelnie zamknij i odstaw na około 10 dni. Raz dziennie zamieszaj słojem.
  • Po 10 dniach "chrzanówkę" przefiltruj przez papierowe filtry do kawy. Nalewka będzie klarowna. Rozlej ją do butelek i odstaw by "dojrzała".
  • Korzystaj z niej oszczędnie. Co prawda można ją już pić, ale jeśli dasz jej szansę trochę postać ( co najmniej 3 miesiące ) to zobaczysz, że może być jeszcze lepsza.
  • Na zdrowie.
Podpowiedź:
  1. Jeśli dasz szansę by chrzanówka postała w barku 3-6 miesięcy to pomimo tego, że dobrze była przefiltrowana pojawi się naturalny osad. Nie przejmuj się nim wszystko jest okey. Płyn z nad osadu delikatnie polewaj gościom. Osad i najlepsze co w nim jest zachowaj dla siebie...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.