Przeskocz do treści

Czernina, czarna zalewajka, czarna polewka

Czernina - pyszna zupa. Sprawdzony, dobry stary przepis...

Jak w każdy czwartek o godzinie 17.30 prowadziłem audycję "Przygody kulinarne z #Malta Cafe" z Radiem #UWM fm 95,9. Tematem dzisiejszego odcinka była: "Krew w kuchni"...
Potrawą, która budzi sprzeczne uczucia i jest znana w kuchni polskiej z tego, że jest robiona z krwi to oczywiście czernina. O tej niezwykle smacznej zupie mówi się, że najlepiej nie wiedzieć z czego jest zrobiona, tylko spróbować. Jednak nawet nie wszyscy mięsożercy dają się na to namówić... a szkoda. Smak jest wyborny, jednak problem "przełamania" swojej psychiki istniał już dawno temu. W naszej staropolskiej kuchni istnieją bowiem przepisy na "podrabianą" czerninę - bez krwi, za to z sokami owoców. Wróćmy jednak do "starej, tradycyjnej czerniny"...

Czernina była zupą bardzo cenioną. Nie jest prawdą, co zdarza mi się słyszeć całkiem często, że była to zupa biedoty. O tym, że było inaczej wiadomo choćby z takiego zdarzenia. Otóż na obiedzie wydanym dla profesorów Uniwersytetu Jagiellońskiego w 1568 roku uczeni biesiadnicy raczyli się m. in. gęsiną warzoną w „czarnej jusze” i doprawianą goździkami. Przepisy na czerninę pojawiły się już w pierwszej polskiej książce kucharskiej „Compendium ferculorum” z 1682 r . Jej autor Stanisław Czerniecki czerninę nazywa „Potrawą czarno gotowaną z juszycą”. Opisuje ją jako potrawę z krwi. Jej charakterystyczną cechą jest wyrazisty słodko-kwaśny smak, który był znakiem rozpoznawczym kuchni staropolskiej. Czerninę, przygotowywano z krwi młodych kaczek, gęsi, królików, zajęcy lub prosiaków. Do krwi z octem dodawano wyraźnych słodkich owoców  także ostre egzotyczne przyprawy, które w połączeniu ze słodko-kwaśnym kontrastem tworzyły idealny smak staropolskiego dania...

W restauracji #MaltaCafe w Olsztynie rokrocznie odtwarzamy ten idealny smak... Przedstawiam Wam nasz sprawdzony przepis...

  • Składniki:

    • szyjka, skrzydełka i korpus ( grzbiet ) z kaczki
    • wątróbka, żołądek i serce  kaczki
    •  2 oczyszczone łapki kacze
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 3 liście laurowe
    • 6 ziaren pieprzu
    • 3 marchewki
    • 1 duża pietruszka
    • 1/2 małego selera
    • 1 szklanka świeżej krwi kaczej z octem
    • 3l wody
    • 2 łyżki maki pszennej
    • 100 g wiśni
    • 100g suszonych śliwek
    • 50g marynowanych w occie gruszek
    • 3 jabłka
    • 1 kg ziemniaków
    • 4 szklanki mąki żytniej
    • sól, pieprz,
Przygotowanie:
  • Marchewkę, pietruszkę i seler przekrój na pół i włóż do garnka z 3l gorącej wody. Dorzuć szyjkę, skrzydełka, korpus, łapki, wątróbkę, żołądek i serce  kaczki. Dodaj także ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz obrane ze skórki i pozbawione środka ćwiartki jabłek. Gotuj wszystko przez 1,5 godziny na wolnym ogniu..
  • Na drugim garnku umieść durszlak i przecedź wywar.
  • Do przecedzonego wywaru dodaj drobno pokrojoną wątróbkę, żołądek i serce. Dodaj także oczyszczone z kości mięso kaczki z szyi, skrzydełek i korpusu. Łapki i warzywa nie będą Ci już potrzebne ( nie do czerniny ).
  • Do krwi kaczej z octem dodaj mąkę pszenną i bardzo dokładnie mieszaj. Teraz dodaj kilka łyżek gorącego wywaru i znowu dokładnie wymieszaj - to co robisz nazywa się hartowaniem. Przelej krew z mąką do wywaru i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj suszone śliwki, wiśnie i marynowane w occie gruszki. Dopraw do smaku cukrem, sola i pieprzem.
  • Czerninę masz już prawie gotową, ale brakuje Ci jeszcze jednego ważnego elementu. Są nim kluski ziemniaczane. A więc... do roboty...
Przygotowanie klusek ziemniaczanych:
  • Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce ( tak jak na placki ziemniaczane ). Starte ziemniaki mieszaj z mąką żytnią, posól i dokładnie wyrób. Gotowe ciasto ułóż na desce.
  • Zagotuj wodę z solą. Łyżką formuj nieduże kluseczki ( z wyrobionego przez Ciebie ciasta ) i dodawaj  je do osolonego wrzątku. Gotuj je przez 2 – 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię...
Podanie:
  • Na talerzach połóż ugotowane kluski i zalej gorącą czerniną z mięsem i owocami.
Podpowiedź:
  1. Pamiętaj, że świeżą krew kaczą należy natychmiast wlać do miseczki z odrobiną octu, by krew się nie ścinała.
  2. Zamiast cukrem możesz czerninę doprawić miodem.
  3. Według tego przepisu można sporządzić czerninę z krwi gęsi, kury, królika, zająca i prosiaka.
  4. Gdyby zupa wyszłaby Ci za słodka to zakwaś ją sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.
  5. Na koniec... mała ciekawostka... Na świecie istnieją zupy podobne do naszej czerniny. Blisko naszego kraju to szwedzka "svartsoppa" zaś bardzo daleko można spotkać wersję filipińską na ostro z chilli "dinuguan"...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.