"Czereśnianki" - pyszne, pachnące wanilią drożdżówki z czereśniami
Nie może być lata bez drożdżówek! To są moje najbardziej ulubione słodkie bułeczki. Moim zdaniem, najlepsze są z leśnymi jagodami, ale z innymi świeżymi sezonowymi owocami też są super. Pierwsze drożdżówki w tym roku zrobiłem z czereśniami...
Ja korzystam z przepisu, który dostałem od mojej mamy. Nic w nim nie zmieniam bo efekt jest super... Bardzo polecam... I przy okazji moja mama robi także najlepszy keks w tej części kosmosu ( przepis też mam )...
Podaję przepis na pachnące wanilią pyszne drożdżówki...
Składniki na drożdżówki ( 12 sztuk ):
– 500 g mąki pszennej
– pół kubka cukru
– 1 saszetka cukru z prawdziwą wanilią
– 1 jajko
– 2 łyżki roztopionego masła
– 1/4 litra mleka 3,2%
– 20g świeżych drożdży
– szczypta soli
Składniki na owocowe nadzienie do drożdżówek ( 12 sztuk ):
– 500 g czereśni lub innych owoców
– 3 łyżki cukru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 saszetka cukru z prawdziwą wanilia
Przygotowanie:
- Wymieszaj w misce wszystkie składniki na nadzienie.
- Do ciepłego mleka dodaj łyżkę cukru. Wymieszaj. Dodaj świeże drożdże i odstaw w ciepłe miejsce. Zrób zaczyn. Jak będą już dobrze "pracowały" dodasz do mąki.
- Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier z wanilią, szczyptę soli. Dodaj jajko i mlego z drożdżami. Całość dobrze wyrób. Ponownie wyrób ciasto, by było miękkie i elastyczne. Włóż do oprószonej mąką miski. Odstaw w ciepłe miejsce.Czekaj aż ciasto podwoi swoją objętość ( około 1,5 godziny ).
- Ciasto ponownie wyrób ( krótko ), podzielić na 12 części. Formuj z każdej z nich placek ( ja to robię dłonią, ale możesz spróbować rozwałkować ). Na środku umieścić kopiastą łyżkę czereśniowego farszu. Zlepić placki, dokładnie dociskając. Każdą bułeczkę połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do podwojenia objętości ( około 30 minut ).
- "Czereśnianki" wsadź do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC na około 20 minut. Wyjmij, połóż na kratce i poczekaj aż wystygną. Posyp cukrem pudrem.
- Smacznego!
Podpowiedź:
- Jeśli nie chcesz się bawić w rozpuszczanie masła to możesz je zastąpić dobrym olejem ( przelicznik jest taki - dodaj 1,5 kieliszka do wódki ).
- Jeśli bułeczki Ci się otworzą w trakcie wyrastania lub w trakcie pieczenia - nie przejmuj się. Nie będzie to miało żadnego wpływu na smak... No nie będą wyglądały idealnie, ale uwierz... będą pięknie pachniały i smakowały...
- Mnie też się otwierają...
To bardzo miłe, że dzielisz się tak detalicznie dopracowanym przepisem, szczególnie, że dotyczy takiego "rodzinnego" smakołyku!
Krzysiek Leśny Mikunda. Dzięki. Drożdżówki są super, ale najbardziej lubię je jeść. Przy wyrabianiu ciasta trzeba się trochę pomęczyć... gdyby nie to, że są takie dobre robiłbym je rzadziej...