Zupa z suszonych borowików na bulionie z sarny, z kwaśną śmietaną, omletem z borowikami i serem cheddar.
Moja ulubiona zupa z suszonych grzybów, która kojarzy mi się z domem rodzinnym i kuchnią mojej mamy...
Najpierw ugotuj bulion z sarny. Użyj części które będą zwierały też kości. Dzięki temu smak będzie jeszcze lepszy. Nie używaj włoszczyzny, daj za to dużo czosnku...
Podaję przepis...
Składniki na bulion:
- 1kg mięsa sarny z kością
- 1 główka czosnku
- 1/4 papryczki pepperoni
- 3 litry wody
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 płaska łyżka soli
Przygotowanie bulionu:
- Wszystkie składniki dodaj do garnka i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Bulion stanie się bardziej esencjonalny.
Gdy już będziesz mieć bulion, zaczniesz robić zupę. Wcześniej namocz 10 kapeluszy suszonych borowików...
Przygotowanie zupy grzybowej:
- Namoczone grzyby dodaj do bulionu z sarny i wolno gotuj przez 30 minut. Po tym czasie grzyby wyjmij z zupy i pokrój je w paski.
- Do zupy dodaj kwaśnej śmietany, w takiej ilości aby Ci smakowało. Wcześniej do kubka dodaj śmietanę i powoli wlewając zupę mieszaj, Dopiero taką śmietanę dodawaj do zupy. Nie będzie grudek.
Przygotowanie omleta:
- Na patelnię wlej dwie łyżki oliwy. Rozgrzej ją. Dodaj pokrojoną w kostkę 1 małą cebulę i paski ugotowanych suszonych grzybów. Podsmaż. Gdy to zrobisz dodaj 4 jajka, 40ml śmietanki 40% i łyżkę startego na grubym oczku sera cheddar. Wymieszaj aż zrobi się omlet.
Podanie zupy:
- Zupę rozlej do talerzy. Dodaj po kawałku omleta. Udekoruj natką pietruszki. Smacznego