Przeskocz do treści

Zupa z suszonych borowików na bulionie z sarny

Zupa z suszonych borowików na bulionie z sarny, z kwaśną śmietaną, omletem z borowikami i serem cheddar.

Moja ulubiona zupa z suszonych grzybów, która kojarzy mi się z domem rodzinnym i kuchnią mojej mamy...

Najpierw ugotuj bulion z sarny. Użyj części które będą zwierały też kości. Dzięki temu smak będzie jeszcze lepszy. Nie używaj włoszczyzny, daj za to dużo czosnku...

Podaję przepis...

Składniki na bulion:

  • 1kg mięsa sarny z kością
  • 1 główka czosnku
  • 1/4 papryczki pepperoni
  • 3 litry wody
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka soli

Przygotowanie bulionu:

  • Wszystkie składniki dodaj do garnka i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Bulion stanie się bardziej esencjonalny.

Gdy już będziesz mieć bulion, zaczniesz robić zupę. Wcześniej namocz 10 kapeluszy suszonych borowików...

Przygotowanie zupy grzybowej:

  • Namoczone grzyby dodaj do bulionu z sarny i wolno gotuj przez 30 minut. Po tym czasie grzyby wyjmij z zupy i pokrój je w paski.
  • Do zupy dodaj kwaśnej śmietany, w takiej ilości aby Ci smakowało. Wcześniej do kubka dodaj śmietanę i powoli wlewając zupę mieszaj, Dopiero taką śmietanę dodawaj do zupy. Nie będzie grudek.

Przygotowanie omleta:

  • Na patelnię wlej dwie łyżki oliwy. Rozgrzej ją. Dodaj pokrojoną w kostkę 1 małą cebulę i paski ugotowanych suszonych grzybów. Podsmaż. Gdy to zrobisz dodaj 4 jajka, 40ml śmietanki 40% i łyżkę startego na grubym oczku sera cheddar. Wymieszaj aż zrobi się omlet.

Podanie zupy:

  • Zupę rozlej do talerzy. Dodaj po kawałku omleta. Udekoruj natką pietruszki. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.