Wigilijny groch z kapustą z przepisu mojej mamy - z suszonymi grzybami. Stary, sprawdzony, regionalny polski przepis z centralnej Polski.
Z wigilią i Świętami Bożego Narodzenia od dawien dawna kojarzy mi się ( między innymi oczywiście ) smak grochu z kapustą. Wyjątkowy smak, aromat, konsystencja, który był dziełem mojej mamy. W tym roku, w te święta postanowiłem zrobić coś podobnego. Dla pewności porozmawiałem z moją mamą, wyciągając od niej wszystkie interesujące mnie szczegóły... a więc... zdradzam Wam przepis mojej mamy, który mnie osobiście uwodzi od kilkudziesięciu lat... Przepis, który funkcjonuje w naszej rodzinie od pokoleń...
Składniki:
- 0,5 kg grochu
- 1,5 kg dobrej kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 3 ziemniaki
- 7 suszonych grzybów
- 40ml oliwy do smażenia lub dobrego oleju
- płaska łyżka soli
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Zacznij od zagotowania kiszonej kapusty. Gdy się tylko zagotuje, zlej wodę by pozbyć się nadmiaru kwasu. Kapustę ponownie zalej wrzącą wodą. Dodaj namoczonych suszonych grzybów, liści laurowych i ziela angielskie. Kapustę gotuj do miękkości. Gdy już taka będzie, usuń z niej grzyby, liście i ziele..
- Groch zalej wodą, odstaw na 10-12 godzin by napęczniał. Wodę zlej i zalej groch ponownie świeżą wodą - około 1l. Zacznij gotować. Po koło 15 minutach do gotującego się grochu dodaj obrane ziemniaki i sól. Gdy groch i ziemniaki się ugotują, odcedź je.
- Groch, ziemniaki i 2/3 ugotowanej kapusty zmiel w maszynce do mielenia. Pozostałą część kapusty drobno pokrój. Wszystko wymieszaj ze sobą.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Gdy to zrobisz dodaj do grochu z kapustą i wymieszaj.
- Posól i popieprz do smaku.
Podpowiedź:
- Gdy groch z kapustą jest lekko "luźny" odparuj go na patelni. Taki groch z kapustą jest idealny na kolację wigilijną. Warto zrobić go więcej bo jak coś wam zostanie to możecie zrobić coś jeszcze bardziej ciekawego w smaku na następne dni świąt...
- Gdy taki groch z kapustą zostanie Wam po kolacji wigilijnej to na następny dzień możecie zrobić groch z kapustą z boczkiem i cebulką... pyszności...
- Kapustę warto gotować z suszonymi grzybami. Uzyskacie wyjątkowy smak. Ugotowane grzyby ja usuwam. Wykorzystuje je później do innych potraw lub zwyczajnie zjadam...
- Zwykle mam swoje suszone grzyby, ale jeśli jest taki rok jak ten, który się właśnie kończy lub jeśli nie macie suszonych grzybów to polecam suszone grzyby "Leśne Skarby" - do nabycia w dobrych sklepach. Sprawdziłem je i polecam.