Przeskocz do treści

Groch z kapustą

Wigilijny groch z kapustą z przepisu mojej mamy - z suszonymi grzybami. Stary, sprawdzony, regionalny polski przepis z centralnej Polski.

Z wigilią i Świętami Bożego Narodzenia od dawien dawna kojarzy mi się ( między innymi oczywiście ) smak grochu z kapustą. Wyjątkowy smak, aromat, konsystencja, który był dziełem mojej mamy. W tym roku, w te święta postanowiłem zrobić coś podobnego. Dla pewności porozmawiałem z moją mamą, wyciągając od niej wszystkie interesujące mnie szczegóły... a więc... zdradzam Wam przepis mojej mamy, który mnie osobiście uwodzi od kilkudziesięciu lat... Przepis, który funkcjonuje w naszej rodzinie od pokoleń...

Składniki:

  • 0,5 kg grochu
  • 1,5 kg dobrej kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ziemniaki
  • 7 suszonych grzybów
  • 40ml oliwy do smażenia lub dobrego oleju
  • płaska łyżka soli
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  • Zacznij od zagotowania kiszonej kapusty. Gdy się tylko zagotuje, zlej wodę by pozbyć się nadmiaru kwasu. Kapustę ponownie zalej wrzącą wodą. Dodaj namoczonych suszonych grzybów, liści laurowych i ziela angielskie. Kapustę gotuj do miękkości. Gdy już taka będzie, usuń z niej grzyby, liście i ziele..
  • Groch zalej wodą, odstaw na 10-12 godzin by napęczniał. Wodę zlej i zalej groch ponownie świeżą wodą - około 1l. Zacznij gotować. Po koło 15 minutach do gotującego się grochu dodaj obrane ziemniaki i sól. Gdy groch i ziemniaki się ugotują, odcedź je.
  • Groch, ziemniaki i 2/3 ugotowanej kapusty zmiel w maszynce do mielenia. Pozostałą część kapusty drobno pokrój. Wszystko wymieszaj ze sobą.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Gdy to zrobisz dodaj do grochu z kapustą i wymieszaj.
  • Posól i popieprz do smaku.
Podpowiedź:
  1. Gdy groch z kapustą jest lekko "luźny" odparuj go na patelni. Taki groch z kapustą jest idealny na kolację wigilijną. Warto zrobić go więcej bo jak coś wam zostanie to możecie zrobić coś jeszcze bardziej ciekawego w smaku na następne dni świąt...
  2. Gdy taki groch z kapustą zostanie Wam po kolacji wigilijnej to na następny dzień możecie zrobić groch z kapustą z boczkiem i cebulką... pyszności...
  3. Kapustę warto gotować z suszonymi grzybami. Uzyskacie wyjątkowy smak. Ugotowane grzyby ja usuwam. Wykorzystuje je później do innych potraw lub zwyczajnie zjadam...
  4. Zwykle mam swoje suszone grzyby, ale jeśli jest taki rok jak ten, który się właśnie kończy lub jeśli nie macie suszonych grzybów to polecam suszone grzyby "Leśne Skarby" - do nabycia w dobrych sklepach. Sprawdziłem je i polecam.
Jak będziecie gotować kapustę nie możecie zapomnieć o suszonych grzybach....

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.