Groch z kapustą z przepisu mojej mamy - z boczkiem i suszonymi grzybami. Stary, sprawdzony, regionalny polski przepis z centralnej Polski.
Z wigilią i Świętami Bożego Narodzenia od dawien dawna kojarzy mi się ( między innymi oczywiście ) smak grochu z kapustą. Wyjątkowy smak, aromat, konsystencja, wszystko to było dziełem mojej mamy. W tym roku, w te święta postanowiłem zrobić coś podobnego. Dla pewności porozmawiałem z moją mamą, wyciągając od niej wszystkie interesujące mnie szczegóły... a więc... zdradzam Wam przepis mojej mamy, który mnie osobiście uwodzi od kilkudziesięciu lat... Przepis, który funkcjonuje w naszej rodzinie od pokoleń...
Składniki:
- 0,5 kg grochu
- 1,5 kg dobrej kiszonej kapusty
- 150 g surowego lub wędzonego boczku
- 3 cebule
- 3 liście laurowe
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 3 ziemniaki
- 7 suszonych grzybów
- 40ml oliwy do smażenia lub dobrego oleju
- płaska łyżka soli
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Zacznij od zagotowania kiszonej kapusty. Gdy się tylko zagotuje, zlej wodę by pozbyć się nadmiaru kwasu. Kapustę ponownie zalej wrzącą wodą. Dodaj namoczonych suszonych grzybów, liści laurowych i ziela angielskie. Kapustę gotuj do miękkości. Gdy już taka będzie, usuń z niej grzyby, liście i ziele..
- Groch zalej wodą, odstaw na 10-12 godzin by napęczniał. Wodę zlej i zalej groch ponownie świeżą wodą - około 1l. Zacznij gotować. Po koło 15 minutach do gotującego się grochu dodaj obrane ziemniaki i sól. Gdy groch i ziemniaki się ugotują, odcedź je.
- Groch, ziemniaki i 2/3 ugotowanej kapusty zmiel w maszynce do mielenia. Pozostałą część kapusty drobno pokrój. Wszystko wymieszaj ze sobą.
- Boczek pokrój w drobne, cienkie poprzeczne paski. Podsmaż na patelni. Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do podsmażonego boczku. Zeszklij ją, a następnie wszystko połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj.
- Posól i popieprz do smaku.