Filety zębacza smugowego pieczone w foli, z limonką, pepperoni, czosnkiem, cytryną, sosem sojowym, masłem i koperkiem
W jednej z sieci sklepów pojawiły się filety zębacza smugowego. Bardzo cenię smak tej ryby, którą kiedyś miałem okazję łowić na dalekiej północy. Nie mogłem sobie darować takiej okazji tym bardziej, że cena była bardzo atrakcyjna - 29,90/kg. Trzeba przy tym pamiętać, że #zębacz jest w wielu krajach bardzo ceniony ze względu na wyjątkowy smak. Rybę wraz z limonką, cytryną, czosnkiem, pepperoni, koperkiem, masłem i sosem sojowym - upiekłem w folii. Podałem go na fasolce szparagowej, z kurkami w śmietanie... pyszności... polecam...
Podaję przepis...
Składniki do pieczonego zębacza:
– 500 g filetów zębacza
– sok z 1 limonki
– 3 plastry cytryny
– 1/2 pepperoni
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka sosu sojowego
– 2 łyżki masła
– 2 szczypty soli
– 4 łodyżki koperku
Przygotowanie:
- Filety zębacza opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
- Na patelni rozpuść masło - ściągnij z palnika. Dodaj wyciśnięty sok z jednej limonki i sos sojowy - wszystko wymieszaj.
- Do żaro-odpornej miski wyłożonej folią aluminiową włóż filet zębacza smugowego. Polej roztopionym masłem z sokiem z limonki i sosem sojowym. Na filet połóż pociętą w krążki pepperoni, czosnek, plastry cytryny i łodyżki koperku. Oprósz dwoma szczyptami soli. Zawiń folię. Naczynie włóż do nagrzanego do 190st.C piekarnika na 20 minut.
- Teraz otwórz piekarnik i widelcem odwiń folię ( tylko z góry ) - uważaj by się nie oparzyć. Dopiecz jeszcze przez 15 minut.
- I masz już gotowego, pieczonego zębacza.
Składniki do gotowanej fasolki szparagowej:
– 500 g fasolki szparagowej
– 1 łyżka masła
– 1/2 łyżki soli morskiej
– 5 łodyżek koperku
– 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Z fasolki szparagowej odetnij końcówki. Opłucz. Włóż do garnka zalej wodą. Zagotuj. Dodaj sól morską i 1/2 łyżkę masła. Gotuj aż fasolka będzie miękka i krucha - nie rozgotuj. Nie powinno Ci to zając więcej niż 10 minut.
- Ugotowaną fasolkę odcedź. Przełóż do nagrzanego garnka ( bez wody ) dodaj 1/2 łyżkę masła, rozgnieciony ząbek czosnku i pokrojony koper. Garnek przykryj pokrywką - potrząśnij kilka razy. Odstaw na bok.
- I masz już gotową fasolkę.
Składniki do kurek w śmietanie:
– 500 g kurek
– 300 ml śmietany 18% lub 30%
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki oliwy
– 1/2 pepperoni
– 1 ząbek czosnku
– 3 łodyżki koperku
– 1 łyżeczka soli morskiej
– 1 cebula
Przygotowanie:
- Kurki oczyść. Jeśli są duże pokrój.
- Na patelni rozpuść masło z oliwą. Dodaj pociętą pepperoni, pokrojoną w kostkę cebulę i kurki. Smaż przez ok. 15 minut, co chwilę mieszając drewnianą łopatką. Dodaj sól.
- Do podsmażonych kurek dodaj śmietanę i rozgnieciony czosnek. Zredukuj sos, aż będzie gęsty. Dodaj pocięty koperek. Zdejmij z palnika.
- I masz już gotowe kurki w śmietanie.
Przygotowanie całego dania:
- Na talerzu połóż fasolkę szparagową.
- Na fasolką połóż upieczonego w folii zębacza.
- Na zębacza połóż kurki w śmietanie. Obok fasolki też połóż kurki.
- Fasolką i zębacz podlej sosem z pieczonego zębacza ( ten sos będzie w naczyniu żaroodpornym ).
- I masz już gotowe danie.
- Smacznego...
Podpowiedź:
- Jak będziesz smażyć kurki możesz dodać 40ml wytrawnego białego wina, rozmaryn lub tymianek. Polecam.
po takiej rekomendacji i do tego z gotowym pomysłem, nie pozostaje nic innego jak udać się do sklepu i spróbować zbliżyć się w paru procentach do wzorca 🙂
Krzysiek Leśny Mikunda, szczerze polecam. Jadłem zębacze bezpośrednio po złowieniu i wiem jak smakują. Te, które można teraz kupić smakują dokładnie tak samo. A przepis... przepis jest taki, że przy odrobinie chęci zrobisz tę rybę dokładnie tak samo...