Domowy majonez
Majonez to najbardziej znany sos, stosowany powszechnie w wielu krajach na świecie. Chcesz zrobić wyjątkowy i jednocześnie najzdrowszy domowy majonez? Ze mną możesz to zrobić... taki jak za dawnych lat... taki jaki robiły nasze babcie, prababcie...
Przepis na majonez domowy mam od wielu lat. Pamiętam, że nie zawsze mi wychodził - zdarzało się że się ważył. Teraz mi się to nie zdarza. Trzeba pamiętać by przy jego robieniu być spokojnym i cierpliwym. Majonez musi się robić w swoim tempie...
Składniki:
- 1 całe jajko
- 350ml dobrego oleju - jeśli chcesz by był bardziej gęsty to musisz dać więcej
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
- Jajko umyj a następnie sparz wrzątkiem.
- Teraz jajko wbij do miski, dodaj musztardę, sól, pieprz, ocet i miód. Miksuj wszystko na bardzo niskich obrotach, powoli je zwiększając. Wolno, cienkim strumieniem wlewaj do miski olej. Rób tak aż majonez stanie się jednolity i bardzo gęsty.
- Gdy majonez będzie już wystarczająco gęsty, przełóż go do wyparzonego słoika. Słoik włóż do lodówki.
A jaki macie pomysł na wykorzystanie takiego majonezu? Ja proponuję zrobić z niego sos tatarski. Taki jak kiedyś... Przepis będzie wkrótce na blogu...
Podpowiedź:
- Pamiętaj, że im więcej dodasz oleju, tym majonez będzie gęstszy.
- Pamiętaj, że domowy majonez należy zjeść jak najszybciej, bowiem nie zawiera on żadnych sztucznych konserwantów, więc psuje się szybciej niż zwykły majonez ze sklepu...
Pingback: Sos tatarski – Malta od kuchni