Łapki drobiowe „Palce lizać”

Łapki drobiowe, lekko pikantne, czosnkowo-miodowe

Łapki drobiowe… lepiej smakują niż wyglądają. Mają swoich zwolenników ( do których i ja się zaliczam  ) jak i zdecydowanych przeciwników. Ci co ich nie lubią to najczęściej ci, którzy nigdy nie poczuli ich wyjątkowego smaku. Przyznam się, że ja który bardzo je lubię, nie zjadłbym łapek bez obciętych pazurków… ja zawsze obcinam przed gotowaniem…

Łapki wraz z raciczkami wieprzowymi są podstawą/bazą ramenu. Z raciczek można zrobić galaretę lub je zapiec z piekarniku, ale co zrobić z łapkami? Do niedawna obgryzałem je zaraz po wyjęciu z wywaru, ale jakiś czas temu postanowiłem coś z nimi zrobić… i zrobiłem… pozostając dalej w azjatyckim klimacie. Najpierw zrobiłem sos na bazie sosu sojowego, oliwy, octu jabłkowego, miodu, czosnku, pepperoni i soli morskiej. Gdy go lekko zredukowałem dodałem łapki i dusiłem około 10-15 minut. Efekt tego był taki, że jest to obecnie dla mnie najlepsze danie z łapek… Bardzo je polecam, oczywiście tym którzy je lubią lub tym którzy się wahają czy ich nie spróbować. Łapki są bardzo zdrowe i mają potężną dawkę naturalnego kolagenu…

A teraz… a teraz czas na przepis…

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych łapek
  • 1 główka czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 pepperoni
  • 5cm imbiru
  • 30ml sosu sojowego
  • 30ml octu jabłkowego
  • 30ml oliwy do smażenia
  • 120ml miodu
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 3 szczypty soli
Przygotowanie:
  • Jeśli masz ugotowane łapki z zupy ramen to pomiń etap ich gotowania. Jeśli chcesz je ugotować postępuj tak jak w przepisie poniżej.
  • Rozgrzej żeliwną patelnię, bez tłuszczu. Zrumień/opal na niej główkę czosnku ( w łupinie ), całe cebule ( bez łupiny ), por i imbir.
  • Z łapek obetnij pazurki. Zalej je wodą i gotuj przez 5 minut. po tym czasie wodę zlej do zlewu i łapki zalej świeżą wodą. Dodaj czosnek, cebulę, por i imbir. Dodaj też łyżkę soli morskiej. Gotuj na wolnym ogniu przez minimum 3-4 godziny ( na wywarze z łapek będzie można później zrobić pyszny krupnik ).
  • Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pocięte w plasterki pepperoni i czosnek. Dodaj jeszcze ocet jabłkowy, sos sojowy miód i imbir. Zredukuj. Dodaj ugotowane łapki i duś przez około 10-15minut. Jeśli uznasz, że jest za mało soli, dosól do smaku.
  • Smacznego!

 

 

 

4 odpowiedzi do “Łapki drobiowe „Palce lizać””

  1. Chciałam sobie przepis sprawdzić, ale chyba nie został w całości opublikowany. W każdym razie mam problem z odczytem całości. Wyświetla mi się tylko część jak ugotować łapki. Brak reszty. Proszę o uzupełnienie, bo wydaje się ciekawy. Dziękuję i pozdrawiam.

    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Już uzupełniłem końcówkę przepisu. Często w kuchni robię coś spontanicznego, pod wpływem impulsu… potem siadam do bloga. Jak nie skończę od razu tylko zrobię sobie przerwę, to tak się może zdarzyć, że potem muszę coś uzupełnić…

    1. Jest mi bardzo miło. Dla mnie jest to naprawdę fajny przepis na łapki. Bardzo go lubię i szczerze polecam…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.