Bardzo ostry sos z papryki Trinidad Scorpion

Bardzo ostry sos z papryczek Trinidad Scorpion, Habanero i Pepperoni

Polecam mój słodki i zarazem ostry sos. Przepis jest prosty, każdy da radę go zrobić…

Przyznaję, że mam słabość do słodkich ostrych sosów. Moi koledzy jak im mówiłem ile dodaję cukru prosili bym dawał go mniej lecz… jak „zapominałem” podać dokładne proporcje mówili że jest super… Sam tak uważam. Jest pyszny…

Składniki:

  • 12 papryczek Trinidad Scorpion
  • 14 papryczek Habanero
  • 12 papryczek Pepperoni
  • 2 główki czosnku
  • 6cm świeżego imbiru
  • 200g pomidorów pelati lub pieczonych pomidorów
  • 3 kubki cukru
  • 3 kubki octu winnego
  • 2 kubki wody
  • 1/2 kubka wody + 100ml skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie sałatki:
  • Do garnka dodaj wszystkie papryczki – bez ogonków.
  • Obierz czosnek i imbir i czosnek. Dodaj do papryczek.
  • Wsyp cukier.
  • Wlej ocet.
  • Dodaj pomidory pelati.
  • Wlej 2 kubki wody.
  • Wszystko zagotuj i gotuj przez około 10 minut.
  • Teraz wszystko z miksuj blenderem.
  • Ponownie zagotuj.
  • W kubku rozrób skrobię ziemniaczaną z wodą. Dolewaj do sosu intensywnie mieszając. Gdy sos zgęstnieje, przelej do wyparzonych butelek lub słoików. Szczelnie zamknij. Gdy sos się schłodzi, jest już gotowy.
  • Smacznego.
Podpowiedź:
  • Jeśli zamiast papryczek Trinidad Scorpion użyjesz papryczek Habanero to otrzymasz sos Habanero, który także polecam.
Piekielne papryczki Trinidad Scorpion i Habanero…
Studzą się pikantne sosy z papryczek Trinidad Scorpion, Habanero…
Pikantne sosy z papryczek Trinidad Scorpion, Habanero…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.