Pasztet z kaczką

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami.  W tym szczególnym okresie postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na pasztet z kaczką, który jest w naszej rodzinie od lat. Ten pasztet z kaczką lub ogólnie z dziczyzną chętnie wybieracie na Wasze świąteczne stoły. Przepis ewoluował z genialnego wprost pasztetu z zająca, którego smak kojarzy mi się z babcią Wandzią i jej genialną kuchnią myśliwską!

Składniki:

  • 1 kg mięsa mieszanego (udziec, kaczka, dzik, sarna)
  • 250 g podgardla
  • 250 g wątróbki
  • 4 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka kulek jałowca
  • tymianek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 100 ml brandy lub koniaku
  • 400 ml bulionu
  • 3 jajka
  • boczek i smalec do wyłożenia blaszki

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i wątróbkę i nadal smażymy. Gdy mięso jest zarumienione czas na wino i wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu. Gdy wino odparuje, dodajemy bulion i dusimy do miękkości.

Po ostygnięciu mielimy mięso w maszynce trzykrotnie na sicie o małych oczkach. Do masy dodajemy brandy lub koniak oraz jajka.
Na tym etapie możemy dodać na co mamy ochotę (marynowane kurki np. z Leśnych Skarbów, orzechy, bakalie ) i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Blaszkę keksówkę smarujemy smalcem i wykładamy plastrami boczku. Do tak przygotowanej blaszki wkładamy dobrze wyrobioną masę mięsną.

Blaszkę wstawiamy do większej blachy, do której wlewamy wodę (to się nazywa pieczenie w kąpieli wodnej). Pieczemy 45 minut w 130 stopniach.

Polecam gorąco!
Małgorzata Tandyrak Bunalska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.