Podzielę się z Wami przepisem na wyśmienity chutney truskawkowy, który od jakiegoś czasu znajdziecie w naszych daniach w Malta Cafe Olsztyn.
Nie będę ukrywać, inspiracja jest zaczerpnięta wprost od Marty Dymek i na jej blogu super opisane jest czym właściwie jest chutney. Zresztą rozmowa live p. Dymek i p. Makłowicza, którą jakiś czas temu można było obejrzeć na FB była niesamowita i z ogromną chęcią widziałabym ten smaczny duet częściej!
Czas zatem na nieco inną odsłonę lata zamkniętego w słoiczku 😉
- 2 kg słodkich truskawek
- 1 szklanka cukru
- 1 kieliszek octu winnego
- skórka z cytryny
- sok z cytryny
- 3 łyżeczki białej gorczycy
- 1 łyżka kuminu
- ½ łyżeczki ziaren kuminu
- 3 łyżki startego imbiru
- 1 mała papryczka pepperoni
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Truskawki myjemy i wycinamy szypułki. Do garnka z grubym dnem wkładamy owoce z cukrem i na średnim ogniu dusimy aż się rozpadną. Następnie dodajemy ocet, gorczycę, posiekaną papryczkę i dusimy jeszcze ok 15-20 minut. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy co jakiś czas próbując czy smak i ostrość nam odpowiadają.
Gotowy chutney wkładamy do wyparzonych słoików (wyjdzie nam ok 4 słoiczków) i pasteryzujemy.
Smacznego!