Chutney truskawkowy

Podzielę się z Wami przepisem na wyśmienity chutney truskawkowy, który od jakiegoś czasu znajdziecie w naszych daniach w Malta Cafe Olsztyn.
Nie będę ukrywać, inspiracja jest zaczerpnięta wprost od Marty Dymek i na jej blogu super opisane jest czym właściwie jest chutney. Zresztą rozmowa live p. Dymek i p. Makłowicza, którą jakiś czas temu można było obejrzeć na FB była niesamowita i z ogromną chęcią widziałabym ten smaczny duet częściej!
Czas zatem na nieco inną odsłonę lata zamkniętego w słoiczku 😉

  • 2 kg słodkich truskawek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kieliszek octu winnego
  • skórka z cytryny
  • sok z cytryny
  • 3 łyżeczki białej gorczycy
  • 1 łyżka kuminu
  • ½ łyżeczki ziaren kuminu
  • 3 łyżki startego imbiru
  • 1 mała papryczka pepperoni
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/2  łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Truskawki myjemy i wycinamy szypułki. Do garnka z grubym dnem wkładamy owoce z cukrem i na średnim ogniu dusimy aż się rozpadną.  Następnie dodajemy ocet, gorczycę, posiekaną papryczkę i dusimy jeszcze ok 15-20 minut. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy co jakiś czas próbując czy smak i ostrość nam odpowiadają.
Gotowy chutney wkładamy do wyparzonych słoików (wyjdzie nam ok 4 słoiczków) i pasteryzujemy.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.