Domowa zupa ogórkowa

Domowa zupa ogórkowa to zaraz po pomidorówce zdecydowanie mój nr 1 na liście przysmaków. Uwielbiam ten kwaśny smak złamany śmietanką i chrupiącymi warzywami… chyba nie tylko mi tez smak kojarzy się z domowym obiadem u mamy?!

Składniki:

  • włoszczyzna – pęczek
  • ogórki kiszone 600 g
  • bulion warzywny
  • ziemniaki 4 małe sztuki
  • śmietanka 12%
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • masło 1 łyżka
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie :

Zupa ogórkowa jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu.
Włoszczyznę kroimy w kosteczkę lub paseczki, ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach a sok z ogórków przelewamy do słoika i nie wylewamy! Może nam się jeszcze przydać. Ziemniaki obieramy i również kroimy w kosteczkę.

Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy masło i przesmażamy włoszczyznę aż lekko zmięknie. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy listek laurowy oraz kulki ziela. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. W tym czasie przesmażamy na maśle starte ogórki kiszone.  Ogórki dodajemy do wywaru razem z ziemniakami. spowoduje to, że podczas gotowania nie rozpadną się, a będą chrupiące. Gotujemy około 15 minut i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Aby zupa ogórkowa nabrała niepowtarzalnego wyrazu wciskamy ząbek czosnku i jeśli lubimy zabielamy śmietanką.

Pyszne!
Zapraszam do stołu

Małgorzata Tandyrak – Bunalska

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.