Golonka pieczona w wiśniowym piwie. Regionalny sprawdzony przepis z restauracji MaltaCafe.
Golonka. Jednym już na samą myśl leci ślinka, drugim pojawia się przed oczami czerwona płachta która działa podobnie jak na byki…
Ci co lubią golonki dzielą się na tych, którzy lubią golonki z chrupiącą skórka i na tych co lubią golonki z wody ( „z trzęsącą się skórką” rozpływająca się w ustach ). Ja się zaliczam do tych nietypowych bowiem lubię obie wersje pod jednym wszakże warunkiem – muszą być dobrze zrobione i pysznie smakować. Tutaj podam Wam przepis na golonkę, którą można zjeść w restauracji MaltaCafe w Olsztynie i nie będę się długo rozpisywał… jest pyszna.
Najpierw trzeba golonki zamarynować. Przepis. który Wam podaję jest czasochłonny, ale jeśli z niego skorzystacie to nie będziecie żałować. Stosujcie się dokładnie do niego…
Składniki do suchej marynaty:
- golonki z kością o wadze około 0,6kg każda ( tyle, ilu będzie gości przy stole )
- przyprawy: sól morska, mielony czarny pieprz, słodka papryka, liście laurowe, ziele angielskie
- zioła: tymianek, majeranek
- warzywa: marchew, seler, pietruszka, por
Przygotowanie suchej marynaty:
- Golonki dobrze natrzyj solą morską, czarnym mielonym pieprzem i słodką papryką. Dosłownie wklep je. Natrzyj rozgniecionym czosnkiem.
- Obsyp tymiankiem, majerankiem.
- Takie golonki przełóż do glinianego naczynia. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Dodaj też obraną i pociętą w grubą kostkę włoszczyznę.
- Garnek wsadź do lodówki na 3 dni. Codziennie, przynajmniej dwa razy przemieszaj golonki.
Składniki pieczonej golonki:
- zamarynowane golonki
- piwo wiśniowe lub porter z wiśniami
- sól morska
Przygotowanie pieczonej golonki:
- Zamarynowane golonki przełóż wraz z warzywami do brytfanny. Zalej je do 3/4 wysokości wiśniowym piwem lub porterem z wiśniami. Lekko posól.
- Otwartą brytfannę wstaw do nagrzanego do 180st.C piekarnika. Piecz 20 minut.
- Teraz otwórz piekarnik. Przykryj brytfannę pokrywką. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 145st.C i piecz przez około 120minut.
- Po tym czasie otwórz piekarnik. Ostrożnie zdejmij pokrywkę. Uważaj by gorąca para Cię nie poparzyła. Golonki przełóż do płaskiego naczynia żaroodpornego. Zwiększ temperaturę piekarnika do 180st.C i dopiekaj golonki przez następne 15 minut. Dzięki temu skórka będzie cudownie chrupiąca.
- Golonki wyjmij z piekarnika i wcinaj ze smakiem…
Podpowiedź:
- Jeśli nie chcesz lub nie lubisz chrupiącej skórki to golonek nie musisz dopiekać… i tak będą pyszne.
- Podawaj je najlepiej ze świeżo tartym chrzanem, musztardą lub ćwikłą.
- Fajnie jak na wiosnę do golonki podasz duszoną młodą kapustę z koperkiem.