Zupa krem z pomidorów, jabłek antonówek i śliwek
Pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup i nie ważne czy jest z makaronem czy ryżem. Od pewnego czasu, pod wpływem mojej pierworodnej robię zupy wegetariańskie i wegańskie. Było więc kwestią czasu kiedy „wezmę się” za pomidorówkę. Dalej uważam, że zupy na wywarach mięsnych są pyszne i zajadam je ze smakiem, ale… podobnie jest z zupami „wege”… dobrze zrobione i dobrze przyprawione smakują wyjątkowo. Przy okazji można też odkryć nowe smaki. Tak było i w tym przypadku. Powstała zupa, która mnie osobiście bardzo smakuje. Jestem ciekaw Waszej opinii… bo ja ją polecam, szczególnie tym co poszukują nowych ciekawych smaków…
Zupę, którą Wam proponuję można zrobić w wersji wegańskiej i wegetariańskiej. Zaznaczam to już na początku bowiem w przepisie będzie zarówno masło jak i oliwa lub olej. A teraz… teraz czas na przepis…
Składniki:
- 1 kg pomidorów lub 2 puszki pomidorów pelatti
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 kwaśne jabłka ( najlepiej antonówka )
- 10 świeżych śliwek
- 6 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 1 papryka pepperoni
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego
- 3 szczypty curry
- 3 szczypty mielonego imbiru
- 2 łyżki masła lub 80ml oliwy lub oleju
- 1 litr wody
- dobre pieczywo, najlepiej własnej roboty
Przygotowanie:
- Pomidory sparz wrzącą wodą i obierz ze skórki.
- Włoszczyzną oczyść i pokrój na drobne części, a jeśli chcesz zetrzyj je na tarce. Pora pokrój w talarki.
- Na patelni rozpuść jedną łyżkę masła lub na rozgrzaną patelnię dodaj 80ml oliwy lub oleju.
- Do rozgrzanego tłuszczu dodaj drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pepperoni. Smaż, mieszając aż cebula się zeszkli. Potem dodaj włoszczyznę i pomidory. Smaż około 10 minut.
- Teraz dolej 1 litr gorącej wody. Dodaj drobno pokrojone jabłka i śliwki. Po około 10 minutach przełóż wszystko do garnka. Dodaj soli, curry, mielonego imbiru, cukru lub miodu. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na bardzo wolno „na małym gazie” przez 30minut.
- Zdejmij garnek z palnika. Jeśli nie robisz wersji wegańskiej, dodaj łyżkę masła. Wszystko dokładnie rozdrobnij blenderem.
- Spróbuj. Jeśli uznasz, że trzeba dopraw jeszcze solą i mieloną ostrą papryką.
- Rozlej do talerzy lub miseczek. Podawaj z domowym chlebem lub grzankami.
Podpowiedź:
- Zupę w talerzach możesz wzbogacić listkami bazylii lub tymianku.
- Jak będziesz doprawiać zupę i uznasz, że dla Ciebie smak jest zbyt „owocowy” dodaj 1 rozgnieciony ząbek czosnku. O tym ząbku czosnku warto pamiętać nawet wtedy, gdy się uzna, że nic więcej nie trzeba ( ja dodaję – bo bardzo mi smakuje taka wersja ).