Zupa krem z pomidorów – jesienna

Zupa krem z pomidorów, jabłek antonówek i śliwek

Pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup i nie ważne czy jest z makaronem czy ryżem. Od pewnego czasu, pod wpływem mojej pierworodnej robię zupy wegetariańskie i wegańskie. Było więc kwestią czasu kiedy „wezmę się” za pomidorówkę. Dalej uważam, że zupy na wywarach mięsnych są pyszne i zajadam je ze smakiem, ale… podobnie jest z zupami „wege”… dobrze zrobione i dobrze przyprawione smakują wyjątkowo. Przy okazji można też odkryć nowe smaki. Tak było i w tym przypadku. Powstała zupa, która mnie osobiście bardzo smakuje. Jestem ciekaw Waszej opinii… bo ja ją polecam, szczególnie tym co poszukują nowych ciekawych smaków…

Zupę, którą Wam proponuję można zrobić w wersji wegańskiej i wegetariańskiej. Zaznaczam to już na początku bowiem w przepisie będzie zarówno masło jak i oliwa lub olej. A teraz… teraz czas na przepis…

Składniki:

  • 1 kg pomidorów lub 2 puszki pomidorów pelatti
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 kwaśne jabłka ( najlepiej antonówka )
  • 10 świeżych śliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 1 papryka pepperoni
  •  1 łyżka soli
  • 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego
  • 3 szczypty curry
  • 3 szczypty mielonego imbiru
  • 2 łyżki masła lub 80ml oliwy lub oleju
  • 1 litr wody
  • dobre pieczywo, najlepiej własnej roboty
Przygotowanie:
  • Pomidory sparz wrzącą wodą i obierz ze skórki.
  • Włoszczyzną oczyść i pokrój na drobne części, a jeśli chcesz zetrzyj je na tarce. Pora pokrój w talarki.
  • Na patelni rozpuść jedną łyżkę masła lub na rozgrzaną patelnię dodaj 80ml oliwy lub oleju.
  • Do rozgrzanego tłuszczu dodaj  drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pepperoni. Smaż, mieszając aż cebula się zeszkli. Potem dodaj włoszczyznę i pomidory. Smaż około 10 minut.
  • Teraz dolej 1 litr gorącej wody. Dodaj drobno pokrojone jabłka i śliwki. Po około 10 minutach przełóż wszystko do garnka. Dodaj soli, curry, mielonego imbiru, cukru lub miodu. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na bardzo wolno „na małym gazie” przez 30minut.
  • Zdejmij garnek z palnika. Jeśli nie robisz wersji wegańskiej, dodaj łyżkę masła. Wszystko dokładnie rozdrobnij blenderem.
  • Spróbuj. Jeśli uznasz, że trzeba dopraw jeszcze solą i mieloną ostrą papryką.
  • Rozlej do talerzy lub miseczek. Podawaj z domowym chlebem lub grzankami.
Podpowiedź:
  1. Zupę w talerzach możesz wzbogacić listkami bazylii lub tymianku.
  2. Jak będziesz doprawiać zupę i uznasz, że dla Ciebie smak jest zbyt „owocowy” dodaj 1 rozgnieciony ząbek czosnku. O tym ząbku czosnku warto pamiętać nawet wtedy, gdy się uzna, że nic więcej nie trzeba ( ja dodaję  – bo bardzo mi smakuje taka wersja ).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.