Karkówka z mangalicy

Karkówka z mangalicy to jedna z naszych  ulubionych pozycji  w menu.  Przedstawiam sprawdzony przepis na karkówkę z mangalicy wprost z Malta Cafe w Olsztynie.  Ostatnio jest to ulubiony obiad mojego męża i nie ma tygodnia bez grillowanego mięsa. A, że robi się łatwo i szybko, to z przyjemnością przygotowuję to efektowne danie.

Sekretem pysznej karkówki jest oczywiście marynata. Warto dzień wcześniej ładny, delikatnie rozbity kawałek mięsa umieścić w marynacie aby przeszła smakiem i aromatem oraz pozostała bardzo soczysta.

Marynata prosta na 800 gramów mięsa:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 ostra cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 papryczki pepperoni
  • 1 czubata łyżka musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Wszystkie składniki blendujemy i taką emulsją pędzlujemy każdy kawałek z obu stron. Układamy w szklanej misce i polewamy  pozostałą marynatą. Tak przygotowaną karkówkę przykrywamy folią kuchenną i chowamy do lodówki.

Następnego dnia grillujemy mięso na rozgrzanej patelni grillowej mniej więcej 6- 8 minut z każdej strony. I już!

Mięso możemy podać z keczupem, musztardą lub innym ulubionym sosem. My  w sezonie grzybowym zdecydowanie korzystamy z darów natury. Mamy tą przyjemność mieszkać przy samym lesie, a każdą wolną chwilę staramy się spędzić na powietrzu.  Należymy więc do grona tych szczęśliwców, którzy grzyby zbierają sami 😉 Jeżeli jednak nie znacie się na grzybach, wolicie nie ryzykować to zawsze można poratować się grzybami kupnymi, zarówno świeżymi jak i mrożonymi (np. z Leśnych Skarbów)lub suszonymi i cieszyć się wyjątkowym smakiem cały rok.

Jak zrobić sos grzybowy?

  • 600 r grzybów
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka mąki
  • 3 łyżki śmietany

Grzyby należy dobrze oczyścić i pokroić w kostkę. Chyba, że lubicie czuć naturę pod zębami, wtedy ten krok można pominąć 😉

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Po chwili dodajemy grzyby i smażymy ok 5 minut. Podlewamy bulionem i dodajemy sól, pieprz i czosnek. Dusimy 5 minut . Następnie w kubeczku rozprowadzamy mąkę ze śmietaną i dodajemy wrzący płyn. Dobrze mieszamy aby nie powstały grudki mąki. Taką mieszankę dodajemy do grzybów na patelni, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Gdy sos zgęstnieje dodajemy tymianek.

W pół godziny obiad gotowy!

Polecam,

Małgorzata Tandyrak – Bunalska

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.