Karkówka z mangalicy to jedna z naszych ulubionych pozycji w menu. Przedstawiam sprawdzony przepis na karkówkę z mangalicy wprost z Malta Cafe w Olsztynie. Ostatnio jest to ulubiony obiad mojego męża i nie ma tygodnia bez grillowanego mięsa. A, że robi się łatwo i szybko, to z przyjemnością przygotowuję to efektowne danie.
Sekretem pysznej karkówki jest oczywiście marynata. Warto dzień wcześniej ładny, delikatnie rozbity kawałek mięsa umieścić w marynacie aby przeszła smakiem i aromatem oraz pozostała bardzo soczysta.
Marynata prosta na 800 gramów mięsa:
- 1/2 szklanki oleju
- 1 ostra cebula
- 6 ząbków czosnku
- 1/2 papryczki pepperoni
- 1 czubata łyżka musztardy rosyjskiej
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Wszystkie składniki blendujemy i taką emulsją pędzlujemy każdy kawałek z obu stron. Układamy w szklanej misce i polewamy pozostałą marynatą. Tak przygotowaną karkówkę przykrywamy folią kuchenną i chowamy do lodówki.
Następnego dnia grillujemy mięso na rozgrzanej patelni grillowej mniej więcej 6- 8 minut z każdej strony. I już!
Mięso możemy podać z keczupem, musztardą lub innym ulubionym sosem. My w sezonie grzybowym zdecydowanie korzystamy z darów natury. Mamy tą przyjemność mieszkać przy samym lesie, a każdą wolną chwilę staramy się spędzić na powietrzu. Należymy więc do grona tych szczęśliwców, którzy grzyby zbierają sami 😉 Jeżeli jednak nie znacie się na grzybach, wolicie nie ryzykować to zawsze można poratować się grzybami kupnymi, zarówno świeżymi jak i mrożonymi (np. z Leśnych Skarbów)lub suszonymi i cieszyć się wyjątkowym smakiem cały rok.
Jak zrobić sos grzybowy?
- 600 r grzybów
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 cebula
- olej do smażenia
- tymianek
- sól
- pieprz
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka mąki
- 3 łyżki śmietany
Grzyby należy dobrze oczyścić i pokroić w kostkę. Chyba, że lubicie czuć naturę pod zębami, wtedy ten krok można pominąć 😉
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Po chwili dodajemy grzyby i smażymy ok 5 minut. Podlewamy bulionem i dodajemy sól, pieprz i czosnek. Dusimy 5 minut . Następnie w kubeczku rozprowadzamy mąkę ze śmietaną i dodajemy wrzący płyn. Dobrze mieszamy aby nie powstały grudki mąki. Taką mieszankę dodajemy do grzybów na patelni, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Gdy sos zgęstnieje dodajemy tymianek.
W pół godziny obiad gotowy!
Polecam,
Małgorzata Tandyrak – Bunalska