Sezon na szparagi w pełni. A my szparagi lubimy bardzo. BARDZO!
Krem ze szparagów to zupa zarówno pyszna jak i efektowna. A co najważniejsze – bardzo prosta w wykonaniu. Polecam bardzo gorąco, zwłaszcza, że szparagi znane są jako afrodyzjak;) Czy trzeba lepszej rekomendacji?
Składniki:
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 1 spory ziemniak
- 2 pęczki szaragów ( nas białe, ale można też użyć zielonych lub nawet… mrożonych! (na przykład z Leśnych Skarbów!))
- 0,8 l. rosołu lub bulionu warzywnego
- 3 łyżki masła
- 150 ml śmietany 30%
- 2 łyżki mascarpone (opcjonalnie oczywiście)
Oliwa grzybowa:
- Oliwa
- suszone grzyby Leśne Skarby (podgrzybki są ekstra!)
Przygotowanie oliwy:
Do garnka wkładamy kilka suszonych grzybów i zalewamy oliwą. Delikatnie podgrzewamy, ale nie gotujemy! Zostawiamy do ostygnięcia. Przelewamy do butelki lub słoika, razem z grzybami. Odstawiamy na 2-3 dni. Po tym czasie otrzymujemy wyśmienitą, aromatyczną oliwę grzybową.
Przygotowanie zupy:
Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną pietruszkę i selera. Gdy warzywa lekko się podsmażą dodajemy bulion i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gdy warzywa zmiękną czas dodać szparagi. Gotujemy ok. 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec blendujemy na gładki, aksamitny krem. Dodajemy śmietanę oraz mascarpone i dokładnie mieszamy.
Zupę doprawiamy oliwą grzybową oraz ziołową a na wierzchu proponuję ułożyć chips np. bekonowy.
Taki krem można skosztować w Malta Cafe 😉
Polecam,
Małgorzata Tandyrak-Bunalska
Jedna odpowiedź do “Krem ze szparagów z oliwą grzybową i ziołową”