Królik w sosie podgrzybkowym

Dzisiaj zapraszam na sprawdzony przepis na pysznego królika w sosie podgrzybkowym.  Królik w sosie  to jedno z flagowych dań w naszej restauracji   Malta Cafe w Olsztynie w tym sezonie, które podbiło kulinarne serca naszych gości. Królik w tradycji kuchni polskiej jest szeroko znany i wychwalany za delikatny i niepowtarzany smak, zatem zapraszamy do wspólnego gotowania!

Składniki:

  •  tuszka królika (ok 1/1,2 kg)
  • 3 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała marchewka
  • 10 ładnych podgrzybków. Najlepiej oczywiście świeżych skoro sezon mamy w pełni! (Jeżeli jednak nie znacie się na grzybach lub nie możecie ich zebrać polecam z cała odpowiedzialnością te z Leśnych  Skarbów)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka natki pietruszki

Przygotowanie:

Tuszkę królika dzielimy na porcje. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i ostawiamy na chwilę. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę, oczyszczamy grzyby, marchewkę trzemy na tarce z grubymi oczkami.

Królika delikatnie oprószamy mąką.

Przygotowujemy naczynie żaroodporne w którym układamy cebulę i marchewkę.

Na patelni roztapiamy masło i obsmażamy królika z każdej strony około 7 minut. Tak przygotowane mięso wraz z powstałym sosem układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy 1/2 szklanki wody (spokojnie można dodać bulion lub białe wino, co kto lubi ;).  Następnie przykrywamy naczynie i dusimy mięso około 50 minut w piekarniku nastawiony na 180 stopni.  Po tym czasie dodajemy grzyby do mięsa i dusimy jeszcze pół godziny.

Po upieczeniu wyjmujemy mięso z brytfanki i sprawdzamy sos. można go zagęścić mąką, dodać śmietankę, dosmaczyć. Na pewno warto dodać w tym momencie czosnek. Do gotowego sosu dodajemy ponownie mięso i obficie posypujemy pietruszką.

I to już koniec tajemnicy  króliczego sukcesu 😉

Polecam,

Małgorzata Tandyrak  – Bunalska

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.