Dzisiaj zapraszam na sprawdzony przepis na pysznego królika w sosie podgrzybkowym. Królik w sosie to jedno z flagowych dań w naszej restauracji Malta Cafe w Olsztynie w tym sezonie, które podbiło kulinarne serca naszych gości. Królik w tradycji kuchni polskiej jest szeroko znany i wychwalany za delikatny i niepowtarzany smak, zatem zapraszamy do wspólnego gotowania!
Składniki:
- tuszka królika (ok 1/1,2 kg)
- 3 łyżki masła
- 1 średnia cebula
- 1 mała marchewka
- 10 ładnych podgrzybków. Najlepiej oczywiście świeżych skoro sezon mamy w pełni! (Jeżeli jednak nie znacie się na grzybach lub nie możecie ich zebrać polecam z cała odpowiedzialnością te z Leśnych Skarbów)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
- 1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
Tuszkę królika dzielimy na porcje. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i ostawiamy na chwilę. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę, oczyszczamy grzyby, marchewkę trzemy na tarce z grubymi oczkami.
Królika delikatnie oprószamy mąką.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne w którym układamy cebulę i marchewkę.
Na patelni roztapiamy masło i obsmażamy królika z każdej strony około 7 minut. Tak przygotowane mięso wraz z powstałym sosem układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy 1/2 szklanki wody (spokojnie można dodać bulion lub białe wino, co kto lubi ;). Następnie przykrywamy naczynie i dusimy mięso około 50 minut w piekarniku nastawiony na 180 stopni. Po tym czasie dodajemy grzyby do mięsa i dusimy jeszcze pół godziny.
Po upieczeniu wyjmujemy mięso z brytfanki i sprawdzamy sos. można go zagęścić mąką, dodać śmietankę, dosmaczyć. Na pewno warto dodać w tym momencie czosnek. Do gotowego sosu dodajemy ponownie mięso i obficie posypujemy pietruszką.
I to już koniec tajemnicy króliczego sukcesu 😉
Polecam,
Małgorzata Tandyrak – Bunalska