Kulebiak z kapustą i grzybami


Kulebiak to tradycyjne danie kuchni polskiej i mimo, że może niektórzy stwierdzą, że już trochę…. zabytkowe, to ja osobiście uważam, że jest pozycja obowiązkowa na moim stole. Każdy, kto choć raz miał możliwość próbowania tego wypieku wie, że można za niego oddać wiele!

Kulebiak jest to tradycyjny wypiek pochodzący z Lubelszczyzny. Jego nazwa została najprawdopodobniej zaczerpnięta od słowa niemieckiego (kohlgeback), co oznacza po prostu ciasto. Kulebiak z wyglądu przypomina chleb, nadziewany mielonym mięsem i często także kapustą. Oryginalny kulebiak był przygotowywany wyłącznie z ciasta drożdżowego, nadziewany kapustą i jajkami na twardo. Zaletą tego dania jest to, że można wypełnić go absolutnie wszystkim, co akurat mamy w lodówce a nasi goście i tak będą zachwyceni.

Naszym gościom w MaltaCafe smakowało bardzo!

Przepis oczywiście można unowocześnić, użyć gotowego ciasta drożdżowego lub francuskiego… zachęcam jednak do spróbowania swoich sił!

Ciasto drożdżowe:

  • 1/2 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • Przygotowanie:
    Przygotowanie ciasta drożdżowego wymaga trochę siły rąk i woli, ale zapewniam, ze warto!
    Przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy do dużego kubka, dodajemy cukier, łyżkę mąki i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
    Resztę mąki przesiej do dużej miski, dodaj roztopione masło, jajka, sól i rozczyn. Wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia składników. Następnie ciasto należy energicznie wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne ( a nam zapewne omdleje ręka 😉
    Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
    W tym czasie przygotowujemy farsz.

    Nadzienie:

  • 50 g. suszonych grzybów (u nas Leśne Skarby)
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • cebula
  • masło
  • 2 łyżeczki kminku
  • Przygotowanie:
    Grzyby moczymy (najlepiej całą noc), odciskamy i kroimy. Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy grzyby i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy pokrojoną, odciśniętą kapustę kiszoną. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, podlewamy szklanką wody. Dusimy ok. 30 min pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy, odparowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.

    Pieczenie
    Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować na prostokąt. Przekroić na nierówne połowy. Na większej połowie układamy przestudzony farsz. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Zawijamy wystające boki, możemy je docisnać widelcem. Cały kulebiak malujemy rozmąconym żółtkiem.
    Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.

    Polecam!
    MTB.

Jedna odpowiedź do “Kulebiak z kapustą i grzybami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.