Łosoś z pikantnym sosem pomarańczowym

Pieczony łosoś z pomarańczami i czerwonym winem, z pepperoni, czosnkiem, imbirem i rozmarynem…

Postanowiłem tym razem podać Wam przepis na mojego ulubionego łososia. Rybę, którą bardzo lubię i nie tylko dlatego, że łatwo się ją robi tylko dlatego że można ją zrobić na „milion sposobów”. Tym razem  proponuje łososia w pikantnych pomarańczach… Polecam… Jest super.

Najpierw zrób marynatę. Składniki poniżej.

Składniki na marynatę:

  • 120ml soku pomarańczowego
  • 80ml czerwonego wina
  • 40ml sosu sojowego
  • 1/3 papryki pepperoni
  • 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
  • Sok z pomarańczy, czerwone wino, sos sojowy wymieszaj w jednej miseczce.
  • Paprykę pepperoni i czosnek drobno pokrój. Dodaj do miseczki. Wymieszaj.
  • .Do naczynia żaroodpornego wsadź filet łososia ( skórą do góry ) i zalej przygotowana marynatą.
  • Łososia w marynacie włóż do lodówki na około 3 godziny.

Teraz upiecz łososia…

Składniki:

  • 0,5 kg marynowanego fileta z łososia
Przygotowanie:
  • Łososia wyjmij z lodówki. Przewróć do skórą do dołu.
  • Wsadź do nagrzanego do 220st.C piekarnika.
  • Piecz około 20 minut.

W tak zwanym międzyczasie zrób pikantny chutney pomarańczowy i puree z zielonego groszku…

Składniki sos – chutney:

  • 2 pomarańcze
  • 1/2 cebuli
  • 2/3 papryki pepperoni
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 0,5 startej skórki pomarańczowej
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka imbiru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól do smaku
Przygotowanie:
  • Na patelnię z rozgrzanym olejem lub oliwą dodaj drobno pokrojoną cebulę, pepperoni, czosnek, świeżo starty imbir, ocet jabłkowy i rozmaryn. Smaż cały czas mieszając przez około 15 minut. Odstaw z palinka. Spróbuj. Dosól do smaku.

Składniki na puree z zielonego groszku:

  • 400g ugotowanego zielonego groszku
  • 1/4 papryczki pepperoni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 40ml śmietany 30%
  • sól do smaku
Przygotowanie:
  • Na patelnię z rozgrzanym olejem lub oliwą dodaj drobno pokrojony czosnek i pepperoni. Podsmaż dosłownie minutę.
  • Dodaj ugotowany groszek. Podsmaż chwilę.
  • Dodaj śmietankę. Po chwili całość rozgnieć groszek drewnianą łopatką lub łyżeczką. Zdejmij z palnika.

Teraz na talerze rozłóż upieczone łososie. Dodaj pikantny chutnej pomarańczowy i puree z zielonego groszku. Łososia podlej delikatnie sosem z pieczenia… Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.