Pieczony łosoś z pomarańczami i czerwonym winem, z pepperoni, czosnkiem, imbirem i rozmarynem…
Postanowiłem tym razem podać Wam przepis na mojego ulubionego łososia. Rybę, którą bardzo lubię i nie tylko dlatego, że łatwo się ją robi tylko dlatego że można ją zrobić na „milion sposobów”. Tym razem proponuje łososia w pikantnych pomarańczach… Polecam… Jest super.
Najpierw zrób marynatę. Składniki poniżej.
Składniki na marynatę:
- 120ml soku pomarańczowego
- 80ml czerwonego wina
- 40ml sosu sojowego
- 1/3 papryki pepperoni
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Sok z pomarańczy, czerwone wino, sos sojowy wymieszaj w jednej miseczce.
- Paprykę pepperoni i czosnek drobno pokrój. Dodaj do miseczki. Wymieszaj.
- .Do naczynia żaroodpornego wsadź filet łososia ( skórą do góry ) i zalej przygotowana marynatą.
- Łososia w marynacie włóż do lodówki na około 3 godziny.
Teraz upiecz łososia…
Składniki:
- 0,5 kg marynowanego fileta z łososia
Przygotowanie:
- Łososia wyjmij z lodówki. Przewróć do skórą do dołu.
- Wsadź do nagrzanego do 220st.C piekarnika.
- Piecz około 20 minut.
W tak zwanym międzyczasie zrób pikantny chutney pomarańczowy i puree z zielonego groszku…
Składniki sos – chutney:
- 2 pomarańcze
- 1/2 cebuli
- 2/3 papryki pepperoni
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- 0,5 startej skórki pomarańczowej
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka imbiru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Na patelnię z rozgrzanym olejem lub oliwą dodaj drobno pokrojoną cebulę, pepperoni, czosnek, świeżo starty imbir, ocet jabłkowy i rozmaryn. Smaż cały czas mieszając przez około 15 minut. Odstaw z palinka. Spróbuj. Dosól do smaku.
Składniki na puree z zielonego groszku:
- 400g ugotowanego zielonego groszku
- 1/4 papryczki pepperoni
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 40ml śmietany 30%
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Na patelnię z rozgrzanym olejem lub oliwą dodaj drobno pokrojony czosnek i pepperoni. Podsmaż dosłownie minutę.
- Dodaj ugotowany groszek. Podsmaż chwilę.
- Dodaj śmietankę. Po chwili całość rozgnieć groszek drewnianą łopatką lub łyżeczką. Zdejmij z palnika.
Teraz na talerze rozłóż upieczone łososie. Dodaj pikantny chutnej pomarańczowy i puree z zielonego groszku. Łososia podlej delikatnie sosem z pieczenia… Smacznego!