Łosoś marynowany i pieczony w soku pomarańczowym, podany z sosem Mojito i karmelizowanymi ostrymi truskawkami
Obiecałem, że podam także ten przepis i słowa trzeba dotrzymać. Sposób wykonania jest banalnie prosty a efekt murowany… łosoś smakuje wybornie. Polecam.
Składniki do marynaty:
- 50 ml sosu sojowego
- 1 soczysta pomarańcza
- 2 ząbki czosnku
- 1kg fleta łososia
Przygotowanie marynaty:
- Łososia oczyść z pozostałych ości i pokrój na części jakie preferujesz.
- Wyciśnij sok z dużej soczystej pomarańczy.
- Do płaskiego ceramicznego naczynia wlej wyciśnięty sok z pomarańczy i sos sojowy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Teraz dodaj pokrojone kawałki łososia – skórą do góry. Wstaw do lodówki na około godzinę.
Przygotowanie pieczonego łososia:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180st.C.
- Łososia wyjmij z lodówki. Sok z marynatą przelej do drugiego płaskiego naczynia – żaroodpornego ( jeśli tego nie zrobisz zimne naczynie pęknie w nagrzanym piekarniku ). Przełóż także kawałki łososia. Połóż je skórą do dołu. Naczynie przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut.
- W czasie kiedy łosoś będzie się piekł zrób truskawki.
Składniki do karmelizowanych truskawek:
- 0,5kg truskawek
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki miodu
- 1/2 papryki pepperoni
- 40ml porto
Przygotowanie karmelizowanych truskawek:
- Na rozgrzaną patelnię wlej porto. Dodaj miód. Otartą skórkę z 1/2 cytryny, wyciśnięty sok z 1/2 cytryny, miód i pepperoni. Redukuj, aż płyn będzie odpowiednio gęsty. Zajmie Ci do około 3-5 minut.
- Teraz dodaj truskawki. Mieszaj ostrożnie drewnianą łyżką. Staraj się tak by wszystkie truskawki były pokryte pikantnym miodem. Truskawki mogą puścić sok – w tedy trzymaj je na patelni do momentu gdy on odparuje.
Składniki do podania łososia:
- Upieczonego łosoś.
- Karmelizowane truskawki.
- Sos Mojito – http://maltaodkuchni.pl/sos-mojito/
- Jakiś dodatek – jaki lubisz… mogą być jakieś fajne grzanki.
Przygotowanie łososia do podania:
- Upieczonego łososia połóż na talerzu. Podlej go sosem Mojito.
- Dodaj karmelizowane ostre truskawki.
- Dodaj grzanki.
- Wcinaj. Smacznego.
Podpowiedź:
- Jeśli truskawki nie są zbyt słodkie i za mało kolorowe to do ich karmelizowania dodaj wcześniej cienkie plastry czerwonego buraka… kiedyś przypadkiem na to wpadłem…