Łosoś z sosem Mojito

Łosoś marynowany i pieczony w soku pomarańczowym, podany z sosem Mojito i karmelizowanymi ostrymi truskawkami

Obiecałem, że podam także ten przepis i słowa trzeba dotrzymać. Sposób wykonania jest banalnie prosty a efekt murowany… łosoś smakuje wybornie. Polecam.

Składniki do marynaty:

  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 soczysta pomarańcza
  • 2 ząbki czosnku
  • 1kg fleta łososia

Przygotowanie marynaty:

  • Łososia oczyść z pozostałych ości i pokrój na części jakie preferujesz.
  • Wyciśnij sok z dużej soczystej pomarańczy.
  • Do płaskiego ceramicznego naczynia wlej wyciśnięty sok z pomarańczy i sos sojowy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Teraz dodaj pokrojone kawałki łososia – skórą do góry. Wstaw do lodówki na około godzinę.

Przygotowanie pieczonego łososia:

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180st.C.
  • Łososia wyjmij z lodówki. Sok z marynatą przelej do drugiego płaskiego naczynia – żaroodpornego ( jeśli tego nie zrobisz zimne naczynie pęknie w nagrzanym piekarniku ). Przełóż także kawałki łososia. Połóż je skórą do dołu. Naczynie przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut.
  • W czasie kiedy łosoś będzie się piekł zrób truskawki.

Składniki do karmelizowanych truskawek:

  • 0,5kg truskawek
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 papryki pepperoni
  • 40ml porto

Przygotowanie karmelizowanych truskawek:

  • Na rozgrzaną patelnię wlej porto. Dodaj miód. Otartą skórkę z 1/2 cytryny, wyciśnięty sok z 1/2 cytryny, miód i pepperoni. Redukuj, aż płyn będzie odpowiednio gęsty. Zajmie Ci do około 3-5 minut.
  • Teraz dodaj truskawki. Mieszaj ostrożnie drewnianą łyżką. Staraj się tak by wszystkie truskawki były pokryte pikantnym miodem. Truskawki mogą puścić sok – w tedy trzymaj je na patelni do momentu gdy on odparuje.

Składniki do podania łososia:

Przygotowanie łososia do podania:

  • Upieczonego łososia połóż na talerzu. Podlej go sosem Mojito.
  • Dodaj karmelizowane ostre truskawki.
  • Dodaj grzanki.
  • Wcinaj. Smacznego.
Filety łososia marynują się w świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy…
Filety łososia pięknie upieczone w soku z pomarańczy….
Podpowiedź:
  1. Jeśli truskawki nie są zbyt słodkie i za mało kolorowe to do ich karmelizowania dodaj wcześniej cienkie plastry czerwonego buraka… kiedyś przypadkiem na to wpadłem…
Truskawki karmelizowane w miodzie razem z plastrami czerwonego buraka…

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.