Młoda kapusta – smak wiosny

Jest kilka takich smaków, które jednoznacznie kojarzą się z konkretną porą roku. Jednym z nich jest duszona młoda kapusta, z koperkiem, młodą marchewką i dużą ilością masła. Do tego oczywiście pasują młode ziemniaczki, jajo sadzone, chłodnik czy kalafior…. Niech wiosna będzie z nami!

Składniki:

  • Główka młodej kapusty
  • Pęczek koperku – duży
  • 1 młoda marchewka
  • 1/2 kostki masła (a niech będzie 😉
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy „głąb” (u mnie zawsze mówiło się na to „kaczan” i były walki o to kto go dostanie. Do tej pory, uwielbiam!)
Kapustę siekamy dość drobno i umieszczamy w garnku z grubym dnem. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach a koperek drobniutko siekamy. Właściwie to już cała filozofia, bo marchewkę dodajemy do kapusty, zalewamy wodą, przykrywamy i dusimy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy masło, koper, sól i pieprz i podduszamy jeszcze 8-10 minut.  I to wszystko!
Pyszne i proste!

Polecam

Małgorzata Tandyrak – Bunalska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.