Marynowane pąki mniszka lekarskiego
Wiosna w pełni na kolor żółty. Na widok łąki usianej żółtymi kwiatami uśmiech powinien pojawić się na naszej twarzy. Z mniszka można przyrządzić dosłownie wszystko. Od herbaty do marynaty! Ale, mniszek ma także swoje ciemne strony. Bały się go mężatki, bo ludowy przesąd głosił, że mniszek wzmaga męską potencję i zachęca do zdrady. Jego staropolska nazwa to „męska stałość”, czyli pełna gotowość. Nie mógł to być tylko przesąd, skoro w XIX wieku w dobrych domach niechętnie podawano przetwory z mniszka młodym pannom, aby nie rozbudzać ich wyobraźni.
Mniszek jest bardzo zdrowy. Francuzki cenią liście mniszka bardziej niż sałatę i wczesną wiosną fundują sobie kurację oczyszczającą. Mieszają świeże listki z czosnkiem, octem winnym, zieloną sałatą i pokrzywą. Mniszka można jeść na surowo, zblanszowany, duszony i właśnie marynowany…
Marynowane, nierozwinięte pąki kwiatowe mniszka są bardzo cenione przez Francuzów, którzy stosują je zamiennie z kaparami… Już za tydzień marynowane pąki mniszka pojawią się w jednej z przekąsek w restauracji MaltaCafe w Olsztynie…
Przedstawiam sprawdzony przepis na nie…
Składniki:
- 150 nierozwiniętych pąków kwiatów mniszka – jak na zdjęciu powyżej
- 3/4 szklanki octu jabłkowego, lub winnego – ja stosuję jabłkowy
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli morskiej
- sok z 1/2 cytryny
- otarta skórka z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
- Młode, nierozwinięte pąki mniszka opłucz pod bieżącą wodą i odcedź.
- Zagotuj wodę w czajniku i sparz nią umyte na sicie pąki przez minutę.
- Wodę, ocet, sól, sok z cytryny i otarte skórki zagotuj.
- Pączki przełóż do małych słoików, dodaj zalewę i szczelnie zakręć. Pasteryzuj przez 10-15 minut..
- Odstaw na tydzień.
Podpowiedź:
Mniszek lekarski jest jednym z najlepiej przyswajalnych ziół leczniczych. Nie powinny go jednak stosować osoby z nadkwasotą i wrzodami żołądka. Zawsze warto pamiętać, że w rzadkich przypadkach mniszek lekarski może wywołać reakcje alergiczne…
- Smacznie, zdrowo i tradycyjnie…
- Dlaczego? Oto niektóre z właściwości leczniczych mniszka lekarskiego: pobudza apetyt i usprawnia pracę układu trawiennego, ma silne właściwości detoksykujące i oczyszczające, wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed otłuszczeniem wątroby, pobudza wydzielanie żółci i ułatwia jej przepływ, zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych, obniża ciśnienie krwi, stabilizuje stężenie glukozy we krwi…