Mniszek lekarski – kapary

Marynowane pąki mniszka lekarskiego

Wiosna w pełni na kolor żółty. Na widok łąki usianej żółtymi kwiatami uśmiech powinien pojawić się na naszej twarzy. Z mniszka można przyrządzić dosłownie wszystko. Od herbaty do marynaty! Ale, mniszek ma także swoje ciemne strony. Bały się go mężatki, bo ludowy przesąd głosił, że mniszek wzmaga męską potencję i zachęca do zdrady. Jego staropolska nazwa to „męska stałość”, czyli pełna gotowość. Nie mógł to być tylko przesąd, skoro w XIX wieku w dobrych domach niechętnie podawano przetwory z mniszka młodym pannom, aby nie rozbudzać ich wyobraźni.

Mniszek jest bardzo zdrowy. Francuzki cenią liście mniszka bardziej niż sałatę i wczesną wiosną fundują sobie kurację oczyszczającą. Mieszają świeże listki z czosnkiem, octem winnym, zieloną sałatą i pokrzywą. Mniszka można jeść na surowo, zblanszowany, duszony i właśnie marynowany…

Marynowane, nierozwinięte pąki kwiatowe mniszka są bardzo cenione przez Francuzów, którzy stosują je zamiennie z kaparami… Już za tydzień marynowane pąki mniszka pojawią się w jednej z przekąsek w restauracji MaltaCafe w Olsztynie…

Przedstawiam sprawdzony przepis na nie…

Składniki:
  • 150 nierozwiniętych pąków kwiatów mniszka – jak na zdjęciu powyżej
  • 3/4 szklanki octu jabłkowego, lub winnego – ja stosuję jabłkowy
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • sok z 1/2  cytryny
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
  1. Młode, nierozwinięte pąki mniszka opłucz pod bieżącą wodą i odcedź.
  2. Zagotuj wodę w czajniku i sparz nią umyte na sicie pąki przez minutę.
  3. Wodę, ocet, sól, sok z cytryny i otarte skórki zagotuj.
  4. Pączki przełóż do małych słoików, dodaj zalewę i szczelnie zakręć. Pasteryzuj przez 10-15 minut..
  5. Odstaw na tydzień.

Podpowiedź:

Mniszek lekarski jest jednym z najlepiej przyswajalnych ziół leczniczych. Nie powinny go jednak stosować osoby z nadkwasotą i wrzodami żołądka. Zawsze warto pamiętać, że w rzadkich przypadkach mniszek lekarski może wywołać reakcje alergiczne…

  • Smacznie, zdrowo i tradycyjnie…
  • Dlaczego? Oto niektóre z właściwości leczniczych mniszka lekarskiego:  pobudza apetyt i usprawnia pracę układu trawiennego, ma silne właściwości detoksykujące i oczyszczające, wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed otłuszczeniem wątroby, pobudza wydzielanie żółci i ułatwia jej przepływ, zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych, obniża ciśnienie krwi, stabilizuje stężenie glukozy we krwi…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.