Mule w sosie marynarskim z białym winem i śmietaną
Coraz częściej można kupić mule w super cenie i extra jakości. Wiem co piszę. Kilkanaście złotych za kilogram żywych muli to dobra cena. Szkoda z takiej okazji nie skorzystać tym bardziej, że można z nich zrobić pyszne danie i to dosłownie w kilkanaście minut…
Proponuję Wam mule w winie ze śmietaną, są pyszne. Zanim je zrobicie trzeba je dokładnie przebrać i oczyścić. Jeśli tak właśnie zrobicie to będziecie mieli pewność , że żadne zepsute się nie trafią do misek. Jeśli zaś przeoczycie te zepsute to mogą się pojawić poważne „sensacje żołądkowe”… i raczej na pewno się pojawią. Podaję Wam gotowy przepis. Stosując się do niego będziecie się cieszyć doskonałym smakiem muli…
Składniki:
- 1 kg muli
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki masła
- 150ml śmietany 30%
- pęczek natki pietruszki
- sól lub 20ml sosu sojowego
- czarny pieprz
Przygotowanie:
- Mule przełóż do miski z zimną wodą dokładnie umyj – usuń wszystkie zanieczyszczenia ze skorup. Wszystkie pęknięte mule, bądź otwarte, które się nie zamknęły oraz te które mają „zły zapach” po prostu wyrzuć. Jeśli kupisz dobre mule, to zepsutych raczej nie będzie, ale czujność musi być zawsze.
- Cebule obierz i pokrój w kostkę
- W garnku o szerokim dnie rozgrzej masło, dodaj cebulę i zeszklij ją.
- Gdy to zrobisz dodaj wino, rozgnieciony czosnek, 3 szczypty soli lub sos sojowy. Gotuj przez około 5 minut ( bez przykrycia ) – dzięki temu alkohol odparuje a pozostanie dobry smak.
- Dodaj śmietanę i zamieszaj. Po 3 minutach dodaj mule. Podkręć palnik. Gotuj na bardzo dużym gazie mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Po 15-30 sekundach małże zaczną się otwierać. Gotuj przez około 5-7 minut. Mule są gotowe, jak wszystkie są otwarte. Dodaj natkę pietruszki i zamieszaj. Dodaj świeżo mielonego pieprzu.
- Masz już gotowe mule. Podaj je ze świeżą bułką lub grzankami. Świeża bułka jest lepsza bo wybierzesz nią sos z talerza lub miski.
- Smacznego.
Podpowiedź:
- Jeśli lubisz ostre smaki to możesz dodać 1/3 papryki pepperoni pociętej w talarki.
- Jeśli lubisz smak pomidorów to razem ze śmietaną możesz dodać łyżkę koncentratu pomidorowego.
- Oczywiście możesz też dodać i koncentrat pomidorowy i pepperoni. Też jest super…