Ośmiorniczki baby w pikantnym sosie pomidorowym. Prosty, sprawdzony przepis.
Jeśli robicie ośmiorniczki po raz pierwszy to zacznijcie od kupienia mrożonych ośmiorniczek. Tak wiem, narażam się tym co uważają, że wszystko co mrożone jest „be” ale co tam… Powiem tylko tyle, że mrożone ośmiorniczki są oczyszczone i „odstresowane” mrożeniem – nie trzeba ich rozbijać by były miękkie…
Tak więc jeśli chcecie zrobić pyszne ośmiorniczki to do roboty. Przepis jest bardzo prosty. Będziecie potrzebować…
Składniki:
- 1 kg mrożonych ośmiorniczek
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka oliwy extra vergine
- 1 średnia cebula
- 1 główka czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 400g pomidorów pelatti
- 1/2 papryki pepperoni
- 3 liście laurowe
- 40ml sosu sojowego
- 40ml białego wina
- sól
Przygotowanie:
- Ośmiorniczki rozmroź i odcedź.
- W garnku mocno rozgrzej olej, dodaj papryczkę pepperoni i ostrożnie dodaj ośmiorniczki. Uważaj bo rozgrzany olej może „strzelać”. Mieszając drewnianą łopatką smaż około 10 minut.
- Obrany czosnek zmiksuj z pomidorami pelatti.
- Do drugiego garnka wlej oliwę. Rozgrzej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją. Dodaj odcedzone podsmażone ośmiorniczki, zmiksowane pomidory z czosnkiem, sos sojowy, liście laurowe i białe wino.
- Duś na wolnym ogniu, mieszając co chwila. Gdy wino odparuje a ośmiorniczki będą miękkie masz gotowe ośmiorniczki. Spróbuj jak smakują, gdy będzie taka potrzeba to dosól. Oprósz poszatkowaną natką pietruszki, a jeśli jej nie lubisz to nie musisz… i tak są pyszne.
Podpowiedź:
- Ośmiorniczki możesz podawać z zapiekanką warzywną, ale możesz też z dobrym pieczywem. Ośmiorniczki są pyszne, ale sos… sos można wytrzeć pieczywem…