Pikantna pasta z kaszanką gryczaną i wędzoną makrelą
Bardzo lubię kaszankę. Najbardziej gryczaną z podrobami. Robię ją na różne sposoby, ale ostatnio wpadł mi do głowy trochę szalony pomysł…
Jaki? Postanowiłem połączyć ulubioną kaszankę z wędzoną makrelą. Połączyłem i powiem Wam, że smak jest warty tego by przepis zamieścić na blogu. Jestem ciekaw czy Wam także przypadnie do gustu…
Składniki:
- 2 kaszanki gryczane z podrobami
- 1 średnia cebula
- 40ml oliwy lub dobrego oleju
- 80ml pikantnego sosu ( polecam sos z kiszonej pepperoni i złotej renety z MaltaCafe )
- 1 wędzona makrela
- 1 łyżka majonezu
- 4-5 łodyżek świeżego koperku
- krążki ryżowo-zbożowe lub inne pieczywo
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w drobną kostkę, dodaj do oleju. Zeszklij.
- Do zeszklonej cebuli dodaj pikantnego sosu. Podgrzej, a gdy to zrobisz dodaj pociętą w talarki kaszankę. Smaż cały czas mieszając drewnianą łopatką, aż do momentu gdy kaszanka się „rozpadnie”. Patelnię zdejmij z palnika. Kaszankę przełóż do miski i poczekaj aż wystygnie.
- Z wędzonej makreli ściągnij skórę. Dokładnie oddziel mięso od ości. Gdy to zrobisz rozdrobnij makrelę na jak najdrobniejsze części. Podczas tej czynności sprawdzisz jak dokładnie zostały wyjęte ości.
- Rozdrobnioną makrelę przełóż do miski z wystudzoną, podsmażoną kaszanką. Dodaj majonez. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Drobno pokrój świeży koper. Podaj do miski. Wymieszaj. Spróbuj. Dosól do smaku.
- Pastę nałóż na krążki lub pieczywo i… wcinaj!
Podpowiedź:
- Jeśli lubisz czosnek to razem z koperkiem można też dodać rozgnieciony ząbek czosnku – zrobiłem tak za drugim razem i powiem, że tak też jest super.
- Do popicia tych kanapeczek proponuję sok pomidorowo-pomarańczowy ( proporcje pół na pół ). Bardzo polecam…