Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. W tym szczególnym okresie postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na pasztet z kaczką, który jest w naszej rodzinie od lat. Ten pasztet z kaczką lub ogólnie z dziczyzną chętnie wybieracie na Wasze świąteczne stoły. Przepis ewoluował z genialnego wprost pasztetu z zająca, którego smak kojarzy mi się z babcią Wandzią i jej genialną kuchnią myśliwską!
Składniki:
- 1 kg mięsa mieszanego (udziec, kaczka, dzik, sarna)
- 250 g podgardla
- 250 g wątróbki
- 4 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- kilka kulek jałowca
- tymianek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 100 ml brandy lub koniaku
- 400 ml bulionu
- 3 jajka
- boczek i smalec do wyłożenia blaszki
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i wątróbkę i nadal smażymy. Gdy mięso jest zarumienione czas na wino i wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu. Gdy wino odparuje, dodajemy bulion i dusimy do miękkości.
Po ostygnięciu mielimy mięso w maszynce trzykrotnie na sicie o małych oczkach. Do masy dodajemy brandy lub koniak oraz jajka.
Na tym etapie możemy dodać na co mamy ochotę (marynowane kurki np. z Leśnych Skarbów, orzechy, bakalie ) i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Blaszkę keksówkę smarujemy smalcem i wykładamy plastrami boczku. Do tak przygotowanej blaszki wkładamy dobrze wyrobioną masę mięsną.
Blaszkę wstawiamy do większej blachy, do której wlewamy wodę (to się nazywa pieczenie w kąpieli wodnej). Pieczemy 45 minut w 130 stopniach.
Polecam gorąco!
Małgorzata Tandyrak Bunalska