Pierś z kaczki z duszonym porem z kluskami borowikowymi

Smażona i pieczona pierś z kaczki z duszonym porem z kluskami borowikowymi

Pierś z kaczki z duszonym porem z kluskami borowikowymi
Pierś z kaczki z duszonym porem z kluskami borowikowymi

Nie wiem czy lubicie kaczki, ja bardzo je lubię. Podam Wam przepis, na pierś kaczki z duszonym porem i kluskami borowikowymi. Jest bardzo łatwe w wykonaniu choć trochę czasochłonne…

Warto jednak się nim zainteresować i spróbować zrobić. Możecie to danie spotkać także w restauracji, więc warto wiedzieć jak powinno być zrobione…

Składniki:

  • 3 filety piersi kaczki
  • przyprawy – majeranek, tymianek, pepperoni, grubo mielony czarny pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • 2 pory
  • 2 łyżki sklarowanego masła ( a jak nie masz to 1łyżką oliwy i 1łyżkę masła )
  • 40ml białego wina
  • 4 borowiki najlepiej świeże, jak nie macie to mrożone. Ja sam mrożę grzyby, a jak ich mi brakuje to kupuję „pewniaki” – polecam grzyby „Leśne Skarby”
  • 1 cebula
  • mąka
  • oliwa lub dobry olej
  • śmietana 36%
Przygotowanie:
  • Na samym początku musisz zamarynować piersi kaczki. Dokładnie wetrzyj w nie przyprawy oraz drobno pokrojone 3 ząbki czosnku. Włóż do lodówki na 24 godziny.
  • Wyjmij piersi z lodówki i posól je. Połóż na zimną patelnię. Jeśli wolisz możesz od razu położyć kaczkę na rozgrzaną patelnię. Jak temperatura będzie odpowiednio wysoka obsmaż z obu stron na „złoty kolor”.
  • Teraz piersi ściągnij z patelni i wsadź do rozgrzanego do 180st.C piekarnika. Piecz około 10 minut. Wyjmij z piekarnika i pozwól im odpocząć – niech sobie poleżą w spokoju gdzieś na boku…
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki sklarowanego masła. Dodaj pociętego w „półtalarki” pora. Zeszklij go. Dolej wina. Posól i popieprz. Odparuj. Dodaj trochę śmietany 36% – tyle by por „nie pływał”. Podduś go około 7-10 minut. Zdejmij z palnika, dodaj 1 rozgnieciony ząbek czosnku. Wymieszaj. Dosól i dopieprz do smaku.
  • Teraz zrobisz kluski borowikowe ( możesz oczywiście zrobić je wcześniej ). Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i drobno pokrojone borowiki. Podsmaż i odparuj. Posól i popieprz. Patelnię zdejmij z palnika. Borowiki z cebulą przełóż do miski i wystudź. Jak już wystygną dodaj 4 surowe jajka. Przy pomocy blendera zmiksuj jajka z grzybami i cebulą na jednolitą gładką masę. Jak już ją będziesz mieć dodawaj po trosze mąki i dokładnie mieszaj. Rób tak do momentu gdy otrzymasz gęstą, ale lejącą konsystencję. Dopraw solą i pieprzem. Całość przełóż do rękawa cukierniczego, lub grubego worka foliowego w którym zrobisz dziurkę, a jak nie masz ani jednego ani drugiego to wykorzystaj lejek o małym oczku. Zagotuj wodę. Dodaj trochę soli. Wolno partiami wlewaj masę do wrzątku. Gotuj około 2-3 minut. Łyżką cedzakową wyjmuj gotowe kluski i rób nową partię.
  • Masz już wszystko. Piersi kaczki pokrój w poprzek i połóż je na ciepłym lub gorącym duszonym porze. Dokoła ułóż kluski borowikowe.
Podpowiedź:
  1. Jeśli chcesz mieć totalnie odlotowe kluski grzybowe o delikatnym korzennym smaku to wykorzystaj do tego rydze w zalewie własnej widoczne na zdjęciu poniżej. Na rozgrzaną patelnię dodaj pokrojoną cebulę i rydze z zalewą. Zalewę odparuj pozostawiając sam smak. Dalej rób kluski tak jak w przepisie z borowikami.
  2. Kluski możesz też zrobić wykorzystując do tego suszone grzyby. Pamiętaj, że trzeba je wcześniej namoczyć. Wody nie wylewaj, dodaj ją razem z grzybami.
  3. Pamiętaj o tym by pierś kaczki po wyjęciu z piekarnika odpoczęła i stężała. Daj jej czas. Gdy tego nie zrobisz i pokroisz od razu wszystkie soki w niej zawarte wypłyną… niepotrzebnie…
Pierś z kaczki z duszonym porem z kluskami borowikowymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.