Z przymrużeniem oka;) Pieprznik jadalny to chyba najbardziej znany grzyb jadalny w Polsce. Ma cały szereg określeń regionalnych związanych ze swoim ubarwieniem, np . lisiczka. Skąd nazwa pieprznik? Otóż zawdzięcza ją pieprznemu smakowi surowego owocnika. Oczywiście mowa o znanych i lubianych kurkach 😉
Moim zdaniem, aby zatrzymać lato na dłużej warto zrobić kilka słoiczków kurek w zalewie. Robi się szybko, prosto a smak jest wybitny.
Poniżej przepis na dwie równie pyszne marynaty go grzybów: uniwersalna i winno- octowa.
Składniki:
- 1 kilogram kurek (lub innych grzybów)
- ok 2 l. wody.
Grzyby należy oczyścić (sekret? Proszę bardzo! Aby łatwiej oczyścić kurki z piasku należy włożyć je do zlewu, zalać zimną wodą, dodać ok. 0,5 kilograma soli i porządnie wymieszać. Jak woda się uspokoi, brud opadnie a nam pozostanie poodcinać końcówki i przepłukać każdego grzyba jeszcze raz. No chyba, że lubimy czuć piach pod zębami!;). Oczyszczone wkładamy do garnka, dodajemy łyżkę soli i obgotowujemy 8 minut.
Składniki na zalewę:
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu (można zalewę wzbogacić dodatkowo o pół szklanki białego wytrawnego wina)
- 2 średnie cebule pokrojone w plasterki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz w ziarnach
- 5 liści laurowych
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka gorczycy
Przygotowanie:
Obgotowane grzyby cedzimy i płuczemy bardzo zimną wodą. Zależy nam przecież na jędrności!
W drugim garnku gotujemy zalewę.
a) jeżeli zależy nam na mocno octowym akcencie to ocet dodajemy na końcu i gotujemy dosłownie chwilę.
b) jeżeli chcemy uzyskać nieco łagodniejszy smak to zalewę gotujemy od razu z octem.
b) jeżeli dodajemy wino to dodajemy je na początku i dajemy trochę mniej octu (powiedzmy 1/3 szklanki octu i 1/2 szklanki wina).
Grzyby wkładamy do wyparzonych słoików, zalewamy zalewą uważając aby każdy ze składników znalazł się w słoiku ( zarówno cebula, listek jak i ziarenka gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego). Zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 minut.
Słoiki ustawiamy do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.
Gotowe!
Polecam,
Małgorzata Tandyrak – Bunalska
Ps. Kurki można znaleźć na naszej maltańskiej półeczce z przetworami.
Świetny przepis. Zdradzę sekret, źe kurki z Malta Cafe za kilka dni polecą do dalekiej Australii.
Super! Bardzo się cieszę!