Pieprznik jadalny w zalewie octowej

Z przymrużeniem oka;) Pieprznik jadalny to chyba najbardziej znany grzyb jadalny w Polsce. Ma cały szereg określeń regionalnych związanych ze swoim ubarwieniem, np . lisiczka. Skąd nazwa pieprznik? Otóż zawdzięcza ją pieprznemu smakowi surowego owocnika. Oczywiście mowa o znanych i lubianych kurkach 😉

Moim zdaniem, aby zatrzymać lato na dłużej warto zrobić kilka słoiczków kurek  w zalewie. Robi się szybko, prosto a smak jest wybitny.

Poniżej przepis na dwie równie pyszne marynaty go grzybów: uniwersalna i winno- octowa.

Składniki:

  • 1 kilogram kurek (lub innych grzybów)
  • ok 2 l. wody.

Grzyby należy oczyścić (sekret? Proszę bardzo! Aby łatwiej oczyścić kurki z piasku należy włożyć je do zlewu, zalać zimną wodą, dodać ok. 0,5  kilograma soli i  porządnie wymieszać. Jak woda się uspokoi, brud opadnie a nam pozostanie poodcinać końcówki i przepłukać każdego grzyba jeszcze raz. No chyba, że lubimy czuć piach pod zębami!;). Oczyszczone wkładamy do garnka, dodajemy łyżkę soli  i obgotowujemy 8 minut.

Składniki na zalewę:

  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu (można zalewę wzbogacić dodatkowo o pół szklanki białego wytrawnego wina)
  • 2 średnie cebule pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz w ziarnach
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy

Przygotowanie:

Obgotowane grzyby cedzimy i płuczemy bardzo zimną wodą.  Zależy nam przecież na jędrności!

W drugim garnku gotujemy zalewę.

a) jeżeli zależy nam na mocno octowym akcencie to ocet dodajemy na końcu i gotujemy dosłownie chwilę.

b) jeżeli chcemy uzyskać nieco łagodniejszy smak to zalewę gotujemy od razu z octem.

b) jeżeli dodajemy wino to dodajemy je na początku i dajemy trochę mniej octu (powiedzmy 1/3 szklanki octu i 1/2 szklanki wina).

Grzyby wkładamy do wyparzonych słoików, zalewamy zalewą uważając aby każdy ze składników znalazł się w słoiku ( zarówno cebula, listek jak i ziarenka gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego). Zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 minut.

Słoiki ustawiamy do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.

Gotowe!

Polecam,

Małgorzata Tandyrak – Bunalska

Ps. Kurki można znaleźć na naszej maltańskiej półeczce z przetworami.

 

2 odpowiedzi do “Pieprznik jadalny w zalewie octowej”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.