Pizza bianca z pomarańczami, cebulą i wędzonym twarogiem… doprawiona lubczykiem i tymiankiem.
Bardzo lubię pizzę. Lubię ją jeść a także robić. Wykonanie jest banalnie proste a łatwość łączenia składników uwalnia głębokie pokłady fantazji…
Dziś polecam Wam jeden z moich ostatnich pomysłów. Białą pizzę z pomarańczami, cebulą, wędzonym twarogiem, mozzarellą, lubczykiem i tymiankiem.
Najpierw zróbcie ciasto do pizzy. Znajdziecie je na blogu http://maltaodkuchni.pl/jak-szybko-zrobic-bardzo-dobra-pizze-przepis/
Teraz zrób sos do pizzy.
Składniki do sosu:
- 300g wędzonego twarogu
- 400ml śmietany 18%
- 1 średnia cebula
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z wędzonym twarogiem i śmietaną. Delikatnie dosól do smaku.
Teraz możesz już zacząć robić pizzę. Będziesz jeszcze potrzebować…
Składniki do pizzy:
- 3 pomarańcze
- starkowany ser mozzarella
- suszony lubczyk
- suszony tymianem
- sos Jack Daniel’s – przepis na niego znajdziecie tutaj http://maltaodkuchni.pl/sos-jack-daniels/
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 220-230st.C
- Ciasto podziel na 3 kulki. Jedną z nich rozwałkuj lub rozprowadź ręcznie na cienki placek. Gdy to zrobisz przełóż go do wysmarowanej oliwą blaszki do pieczenia pizzy.
- Na ciasto połóż biały sos z wędzonym twarogiem, cebulą i śmietaną.
- Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój w talarki. Połóż je na biały sos.
- Blaszkę włóż do piekarnika na około 10 minut.
- Wyjmij blaszkę z piekarnika i szybko posyp wierzch pizzy mozzarellą ( nie za dużo – lepiej mniej niż więcej ). Ponownie wsadź ją do piekarnika. Piecz około 5 minut.
- Pizzę wyjmij z piekarnika. Posyp ją suszonym lubczykiem i tymiankiem. Jeśli masz świeży tymianek i lubczyk to użyj świeżego. Pizza będzie nie tylko pyszna ale także cudownie aromatyczna.
- Skrop ją sosem Jack Daniel’s i wcinaj ze smakiem.
- Smacznego.