Pizza bianca z wędzonym twarogiem, cebulą, ziemniakami i boczkiem.
Bardzo lubię pizzę. Lubię ją jeść a także robić. Wykonanie jest banalnie proste a łatwość łączenia składników uwalnia głębokie pokłady fantazji…
Dziś polecam Wam pomysł, który od dawna chodził mi po głowie. Białą pizzę z ziemniakami, boczkiem, cebulą i wędzonym twarogiem…
Teraz zrób sos do pizzy.
Składniki do sosu:
- 300g wędzonego twarogu
- 400ml śmietany 18%
- 1 średnia cebula
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z wędzonym twarogiem i śmietaną. Delikatnie dosól do smaku.
Teraz możesz już zacząć robić pizzę. Będziesz jeszcze potrzebować..
Składniki do pizzy:
- 3 ziemniaki
- wędzony boczek
- sos Jack Daniel’s – przepis na niego znajdziecie tutaj http://maltaodkuchni.pl/sos-jack-daniels/
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 220-230st.C
- Ciasto podziel na 3 kulki. Jedną z nich rozwałkuj lub rozprowadź ręcznie na cienki placek. Gdy to zrobisz przełóż go do wysmarowanej oliwą blaszki do pieczenia pizzy.
- Na ciasto połóż biały sos z wędzonym twarogiem, cebulą i śmietaną.
- Ziemniaki obierz i pokrój w talarki. Połóż je na biały sos.
- Boczek pokrój w cienkie paski i połóż na ziemniakach.
- Blaszkę włóż do piekarnika na około 15 minut.
- Pizzę wyjmij z piekarnika. Posyp ją suszonym lubczykiem i tymiankiem. Jeśli masz świeży tymianek i lubczyk to użyj świeżego. Pizza będzie nie tylko pyszna ale także cudownie aromatyczna.
- Skrop ją sosem Jack Daniel’s i wcinaj ze smakiem.
- Smacznego.
Podpowiedź:
- Jeśli nie chcesz robić sosu Jack Daniel’s to możesz zrobić sos czosnkowy.