Ostra wiosenna sałatka z pokrzywy majowej, z pomidorami, ogórkami gruntowymi, oliwkami z anchois, pepperoni i czosnkiem. Samo zdrowie, dobrze przyprawione.
O tym jak zdrowa jest pokrzywa już pisałem, więc tylko przypomnę jest bardzo zdrowa. Jest to jej zaletą, wadą zaś delikatnie mówiąc słaby smak. Gdyby nie to, że ma dobroczynny wpływ na nasz organizm można byłoby o niej zapomnieć. Czy można więc zrobić z niej fajną sałatkę? Moim zdaniem tak. Podam Wam przepis na sałatkę, która mnie bardzo smakuje. I uprzedzam – jest bardzo ostra. Jeśli nie lubicie ostrych potraw to pomińcie pepperoni…
Składniki:
– 5 młodych pokrzyw – tylko górne części
– 2 ogórki gruntowe
– 1/3 papryczki pepperoni
– 2 pomidory
– 1 mały ząbek czosnku
– sok z 1/4 cytryny
– 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
– 1 łyżka octu balsamicznego
– sól, pieprz
– 12 zielonych oliwek z anchois albo 12 czarnych oliwek
Przygotowanie:
- Na durszlaku pokrzywę sparz wrzątkiem. Szybko przełóż ją do bardzo zimnej wody a potem ponownie na zimny durszlak by odciekła.
- Wymyj ogórki i pomidory. Osusz. Pokrój ogórki w półtalarki. Pomidory pokrój w „piórka”. Pepperoni pokrój w talarki. Wszystko dodaj do salaterki. Dodaj oliwę i ocet. Wymieszaj drewnianą łyżką.
- Większe liście pokrzywy pokrój, mniejsze dodaj w całości. Ząbek czosnku rozgnieć. Wszystko dodaj do salaterki. Dodaj także oliwki i sok z cytryny. Ponownie wszystko wymieszaj.
- Spróbuj, Dosól do smaku. Oprósz świeżo mielonym pieprzem. Po co pieprz jak jest pepperoni? Bo ja lubię zapach świeżo mielonego pieprzu…
Sałatka prosta. Pewno każdy z Was robił podobne, ale ta jest nieco inna. Pokrzywa nadaje jej jednak specyficznego, ciekawego smaku. Jest zdrowa i… bardzo smaczna.
Podpowiedź:
- Aby jeszcze podbić jej smak, możesz uprażyć słonecznik… warto… oj warto…