Zupa pokrzywowo – szczawiowa z jajkiem
Słyszałem różne opinie na temat zupy pokrzywowej. Jedni się zachwycają jej wyjątkowym smakiem, a drudzy wręcz przeciwnie. Fajnie sobie posłuchać takich sporów. Ja osobiście zaliczam się do tych pierwszych. Pisałem już, że pokrzywa nie ma smaku więc trzeba jej ten smak zapewnić. Pamiętajmy, że głównym atutem pokrzywy są jej niezwykłe właściwości ( pisałem już o tym jak podawałem pomysł na przekąskę z pokrzywy ). Doskonałym pomysłem jest dodanie do zupy szczawiu i odpowiednią ilość soku z cytryny… Nie bójmy się jej dobrze doprawić. To nasza inwencja zadecyduje o tym, do której kategorii będą zaliczać się ci co będą ją jedli… Wielu osobom gotowanie zupy z pokrzywy wydaje się co najmniej dziwne, zaręczam jednak, że jest to jedna z najzdrowszych i najsmaczniejszych zup sezonowych.
Muszę zaznaczyć, że jestem mięsożercą i nie chcę tego zmieniać, ale moja pierworodna jest wegetarianką. Pod jej wpływem zacząłem przygodę z kuchnią wegetariańską i przyznam, że ta przygoda mi się bardzo podoba. Dlaczego o tym piszę akurat teraz? Dlatego, że można zrobić dwie rewelacyjne zupy i sam nie wiem, która jest lepsza. Zarówno ta w wersji mięsnej jak i ta w wersji wegetariańskiej smakują mi dokładnie tak samo…
Do tego by zrobić pyszną zupę musimy najpierw zrobić prawdziwy rosół. Nie taki na szybko. Musi się wolno i długo gotować. Tu rodzi się kolejne pytanie jeśli zrobimy fantastyczny rosół to czy potrzeba robić coś więcej? Oczywiście, że tak…
Przepis na rosół:
Składniki:
– 1200 g kury lub kaczki ( albo 1000 g mięsa wołowego z kością i 8 skrzydełek z kurczaka)
– 1 średniej wielkości seler
– korzeń pietruszki – tyle samo co selera ( chodzi mi o wagę – nie musicie ważyć wystarczy wasza ocena na oko )
– marchewka – tyle na wagę co selera z pietruszką ( na oko )
– 3 kapelusze suszonych grzybów
– 5 liści laurowych
– 7 ziaren ziela angielskiego
– 3 opalone na ogniu cebule
– 1 świeża gałązka lubczyku
– 1 cały por
– 3 l wody
– sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mięso umyj i przełóż do garnka, zalej zimną wodą.
- Marchewkę, selera, pietruszki obierz, dodaj do garnka. Dodaj też pora, lubczyk, suszone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe i jedną łyżkę soli morskiej.
- Gotuj na małym ogniu przez około 4 godziny.
- W trakcie gotowania odszumuj (zbierz pojawiającą się pianę).
- Zdejmij z palnika. Spróbuj i dosól do smaku.
Aby zrobić bardzo smaczną wegetariańską zupę pokrzywowo-szczawiową potrzebujemy bardzo dobrego bulionu. Możesz wykorzystać składniki takie jak do rosołu tylko oczywiście bez mięsa. Zmniejsz też ilość wody do 2 litrów. No i oczywiście gotuj krócej. Na wolnym ogniu godzinę.
No i teraz dopiero bierzemy się za zupę pokrzywowo-szczawiową…
Składniki:
- 25 łodyżek świeżo zerwanej pokrzywy
- pęczek szczawiu
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 2 marchewki
- 1/4 średniego selera
- garść posiekanych liści czosnku niedźwiedziego ( może być mrożony a jak go nie macie to dwa ząbki zwykłego czosnku )
- 2 łyżki masła lub oliwy
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól morska
- czarny pieprz
- 1 cytryna
- kwaśna śmietana lub jogurt
- jajka ugotowane na twardo
- 2 litry rosołu lub bulionu warzywnego
Przygotowanie:
- Liście sparz gorącą wodą – nie gotuj! Oddziel od łodyżki. Pokrój niezbyt drobno.
- Szczaw opłucz i też pokrój – niezbyt drobno.
- Pokrój w kostkę ziemniaki a w drobną kostkę marchewkę i selera . Włóż do garnka i zalej małą ilością wody. Ugotuj.
- Na patelni rozpuść masło. Dodaj pokrojoną pokrzywę, szczaw i czosnek. Lekko podsmaż – dosłownie 3 minuty. Zestaw z palnika.
- Do ugotowanych ziemniaków i marchewki dodaj rosołu lub bulionu warzywnego. Zagotuj.
- Dodaj pokrojoną pokrzywę, szczaw i czosnek – też dodaj gałki muszkatołowej. Gotuj krótko – dosłownie 3 minuty.
- Zdejmij z palnika. Spróbuj. Dopraw solą i zakwaś sokiem z cytryny.
- Rozlej do talerzy. Dodaj pokrojone w ćwiartki, ugotowane na twardo jajka oraz śmietanę lub jogurt. Posyp świeżo mielonym pieprzem.
- Podaj z dobrym pieczywem lub grzankami.
Podpowiedź:
- Nie gotuj zupy z pieprzem. Jeśli chcesz gotować na ostro dodaj papryki pepperoni. Świeżo mielonego pieprzu używaj wyłącznie tuż przed podaniem. Inne używanie pieprzu nie ma wielkiego sensu. Za smak pieprzu odpowiada piperyna, która pod wpływem temperatury rozkłada się już po 7 minutach. Po tym czasie zmienia się smak pieprzu. Zupa będzie owszem ostra, ale już inaczej… dobrze o tym wiedzieć…
- Jeśli macie świeże liście czosnku niedźwiedziego to możecie nim zastąpić szczaw. Zupa będzie przez to jeszcze bardziej zdrowa i będzie miała niesamowity smak… kwaskowy lekki posmak czosnku pomieszany ze smakiem ziemi… pyszności.
Smacznego! Tradycyjnie, po polsku z dobrym smakiem… taką zupę można zjeść w restauracji MaltaCafe w Olsztynie.