Wiosenna tarta z pokrzywy, natki marchewki, z wędzonym twarogiem i mascarpone…
Tarta. Prosta do zrobienia i zarazem fajna do jedzenia. Dobrą tartę można zjeść na ciepło, ale jej wyjątkowy smak pojawia się jak stężeje. Czym ta tarta różni się od innych? Może niczym nadzwyczajnym, ale jest to wiosenna zdrowa tarta, która mnie osobiście bardzo smakuje…
Nie powiedziałem jeszcze, że tarta jest zrobiona z pesto z pokrzywy , natki marchewki i słonecznika. Dzięki pesto tarta ma bardzo fajny smak. Ala dość już chwalenia. Podaję przepis…
Najpierw robimy pesto:
Składniki:
– 25 młodych pokrzyw – tylko górne części
– 1 pęczek natki młodej marchewki ( natka musi być świeża i ładna )
– 1 szklanka oliwy lub dobrego oleju
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 pepperoni
– 1 szklanka słonecznika
– 1/2 otartej skórki cytryny
– 1 łyżeczka soli morskiej
Przygotowanie:
- Na durszlaku pokrzywę sparz wrzątkiem. Szybko przełóż ją do bardzo zimnej wody a potem ponownie na zimny durszlak by odciekła. Liście oddziel od łodygi i drobno pokrój.
- Natkę marchewki wymyj i osusz. Także drobno pokrój.
- Umyj i sparz cytrynę. Wytrzyj do sucha. Z połowy cytryny zetrzyj skórkę ( bez białego! )
- Pokrojoną pokrzywę i natkę marchewki umieść w jednym naczyniu. Najlepiej wysokim – w takim będzie się dobrze blendować. Dodaj jeszcze oliwę, słonecznik, pokrojony czosnek i pepperoni, skórkę cytryny i sól. Zacznij blendować. Kiedy pesto będzie miało jednolitą konsystencję – przerwij. Spróbuj. Dosól lub nie. Dodaj trochę oliwy jeśli będzie za gęste lub dodaj słonecznika. Jeśli będzie za rzadkie.
- Do tego pesto nie dodawaj parmezanu. Tarta będzie miała sama w sobie dużo sera…
Teraz zrobimy ciasto na tartę:
Składniki:
– 300g mąki pszennej
– 2 jajka
– 200g kostka masła
– 2 łyżki śmietany 18%
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Wszystko umieszczamy w jednej misce i lub na stolnicy i dobrze ugniatamy. Jak otrzymamy jednolite ciasto to owijamy je folią i wkładamy do lodówki by odpoczęło. Do lodówki włóż na co najmniej 1 godzinę ( może być dłużej ).
- Ciasto wyjmij z lodówki. Rozwałkuj. Formę do tarty lekko przesmaruj masłem lub oliwą. Gdy to zrobisz, umieść ciasto w formie. Ciasto uformuj tak by pokryło całą formą. Gdy to zrobisz weź widelec i ponakłuwaj ciasto. Nie bój się – ponakłuwaj je bardzo gęsto.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st.C. A gdy to zrobisz wsadź do niego ciasto na 15 minut.
- Wyjmij upieczone ciasto na tartę z piekarnika.
Jak będzie się piekła tarta zrobimy jej „serce”:
Składniki:
– 250g mascarpone
– 150g wędzonego twarogu
– 2 jajka
– 4 łyżki pesto
– 300g śmietany 18%
Przygotowanie:
- Wszystko umieść w jednej misce i blenduj. Spróbuj. Jeśli jest taka potrzeba dodaj jeszcze jedną łyżkę pesto lub dwie. Wymieszaj.
Teraz już pozostało tylko postawienie kropki nad „i”:
Przygotowanie:
- Do formy na tartę, w której masz upieczone ciasto, przełóż zrobione „serce” z serów i pesto.
- Wsadź do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz przez 30 minut.
- Wyciągnij z piekarnika. Taka tarta smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja ją lubię najbardziej gdy „okrzepnie”.
Podpowiedź:
- Gdy robisz ciasto na tartę możesz użyć tylko żółtek. Ja nie lubię marnować produktów więc kiedyś zaprzestałem oddzielać białko od żółtka i tak robię do dziś.
- Taka tarta jest dobra sama w sobie, ale możesz jej także użyć jako dodatek do sałaty ( zamiast pieczywa ).