Przygotowałam dla Was sprawdzony przepis na pyzy z dziczyzną prosto z Restauracji Malta Cafe Olsztyn. Zawsze myślałam, że klejenie pyz to jakaś wiedza tajemna i karkołomna sztuka, którą posiadły jedynie pełnoprawne gospodynie domowe. Na szczęście po kilku ( a raczej kilkunastu) nieudanych próbach podejrzałam pracę „mistrza” i oto są – pyszne, mięciutkie pyzy wypełnione mięsem z dziczyzny! Palce lizać….
Składniki:
- 600 g ziemniaków gotowanych
- 1 kg ziemniaków surowych
- 8 czubatych łyżek maki ziemniaczanej
- 2 łyżki maki pszennej
- sól
- 0,5 kg mięsa gotowanego ( np. z dziczyzny)
- 1 cebula
Przygotowanie farszu:
Mięso gotujemy, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy sól, pieprz, majeranek i czosnek. Cebulę drobno kroimy, podsmażamy i dodajemy do mięsa.
PRZYGOTOWANIE DANIA:
Ziemniaki gotujemy, odlewamy wodę i schładzamy w lodówce (najlepsze są ziemniaki z poprzedniego dnia, takie co zostały z obiadu) Przepuszczamy je przez praskę do ziemniaków.
Surowe ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce. Pulpę ziemniaczaną musimy bardzo dobrze odcisnąć! Do dużej miski wkładamy: ugotowane i przepuszczone przez praskę ziemniaki, ziemniaki surowe odcedzone, mąkę ziemniaczaną i pszenną i krótko wyrabiamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie mokrymi dłońmi nabieramy ciasto (ok. 1 czubata łyżka). Rozpłaszczamy ciasto na placek, kładziemy łyżeczkę farszu i formujemy kulkę wielkości gałki lodów. Zagotowujemy w garnku osoloną wodę. Delikatnie wkładamy pyzy. Po 2 minutach mieszamy łyżką cedzakową. Od momentu, gdy pyzy wypłyną na powierzchnię gotujemy je jeszcze przez 4 minuty.
Podajemy je od razu po wyłowieniu. Idealnie smakują z buraczkami i sosem grzybowym.
Sos grzybowy:
- 1 duża cebula
- szklanka grzybów świeżych lub mrożonych, (świetnie się sprawdzą dobrze Wam już znane „Leśne Skarby„, ich mrożone podgrzybki są fenomenalne – nie ma innego słowa na ten produkt)
- sól, pieprz, kilka listków tymianku
- 1 łyżeczka mąki
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- masło do smażenia
Świeże grzyby należy oczyścić i pokroić, mrożone są gotowe do użycia prosto z paczki.
Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle. Dodajemy grzyby (mrożone możemy wrzucić od razu na patelnię). Po dosłownie kilku minutach dodajemy sól, pieprz i tymianek. Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną, dodajemy trochę wody i sosu spod grzybów. Mieszankę wlewamy na patelnię i gotowe!
Polecam,
Małgorzata Tandyrak Bunalska