Pyzy z dziczyzną

 

 

Przygotowałam dla Was sprawdzony przepis na pyzy z dziczyzną prosto z Restauracji Malta Cafe Olsztyn. Zawsze myślałam, że klejenie pyz to jakaś wiedza tajemna i karkołomna sztuka, którą posiadły jedynie pełnoprawne gospodynie domowe.  Na szczęście po kilku ( a raczej kilkunastu) nieudanych próbach podejrzałam pracę „mistrza” i oto są – pyszne, mięciutkie pyzy wypełnione mięsem z dziczyzny!  Palce lizać….

Składniki:

  • 600 g ziemniaków gotowanych
  • 1 kg ziemniaków surowych
  • 8 czubatych łyżek maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maki pszennej
  • sól
  • 0,5 kg mięsa gotowanego ( np. z dziczyzny)
  • 1 cebula

Przygotowanie farszu:

Mięso gotujemy, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy sól, pieprz, majeranek i czosnek. Cebulę drobno kroimy, podsmażamy i dodajemy do mięsa.

PRZYGOTOWANIE DANIA:

Ziemniaki gotujemy, odlewamy wodę i schładzamy w lodówce (najlepsze są ziemniaki z poprzedniego dnia, takie co zostały z obiadu) Przepuszczamy je przez praskę do ziemniaków.

Surowe ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce. Pulpę ziemniaczaną musimy bardzo dobrze odcisnąć!  Do dużej miski wkładamy: ugotowane i  przepuszczone przez praskę ziemniaki, ziemniaki surowe odcedzone, mąkę ziemniaczaną i pszenną i krótko wyrabiamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie  mokrymi dłońmi nabieramy ciasto (ok. 1 czubata łyżka). Rozpłaszczamy ciasto na placek, kładziemy łyżeczkę farszu i formujemy kulkę wielkości gałki lodów.  Zagotowujemy  w garnku osoloną wodę. Delikatnie wkładamy pyzy. Po 2 minutach mieszamy łyżką cedzakową. Od momentu, gdy pyzy wypłyną na powierzchnię gotujemy je jeszcze przez 4 minuty.

Podajemy je od razu po wyłowieniu. Idealnie smakują z buraczkami i sosem grzybowym.

Sos grzybowy:

  • 1  duża cebula
  • szklanka grzybów świeżych lub  mrożonych, (świetnie się sprawdzą dobrze Wam już znane „Leśne Skarby„, ich mrożone podgrzybki są fenomenalne – nie ma innego słowa na ten produkt)
  • sól, pieprz, kilka listków tymianku
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • masło do smażenia

Świeże grzyby należy oczyścić i pokroić, mrożone są gotowe do użycia prosto z paczki.

Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle. Dodajemy grzyby (mrożone możemy wrzucić od razu na patelnię). Po dosłownie kilku  minutach dodajemy sól, pieprz i tymianek.  Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną, dodajemy trochę wody i sosu spod grzybów.  Mieszankę wlewamy na patelnię i gotowe!

Polecam,

Małgorzata Tandyrak Bunalska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.