Risotto z rydzami

Łatwy przepis na risotto z rydzami lub inaczej risotto ai funghi czyli kremowe danie zawierające to co najlepsze: wino, masło, parmezan, tymianek i przepyszne rydze.

Na początku wydawało mi się, że przygotowanie tego dania jest niezwykle trudne i czasochłonne. Jakże się myliłam! Gotowanie to prawdziwa magia i wyznanie miłości dla tych, których chcemy ugościć. Risotto nie lubi pośpiechu, za to lubi częste mieszanie, więc uzbrój się w wino i rozpocznij medytację! (zwłaszcza, że do kieliszek wina do popicia jest nieodłącznym elementem przygotowania właśnie tego rarytasu 😉

Składniki:

  • 300 gramów ryżu arborio
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek ostrej papryki (jeżeli ktoś lubi)
  • 4 łyżki masła 82%
  • 1 puszka rydzów w zalewie (klik)
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • litr bulionu warzywnego
  • 100 gramów parmezanu
  • świeży tymianek

Przygotowanie:

W gotowaniu moim zdaniem najważniejsza jest strategia, więc najpierw uzupełnij płyny  i do dzieła!

Na początku proponuję drobniutko posiekać cebulę i czosnek, a bulion mocno podgrzać. W między czasie większe rydzowe kapelusze podzielić na mniejsze części i zetrzeć parmezan.

Kiedy już wszystko pięknie mamy uporządkowane, bierzemy patelnię z grubym dnem lub garnek – również z grubym dnem i rozpuszczamy masło. Do gorącego masła dodajemy cebulę i czosnek, zmniejszamy grzanie i szklimy około 2 minuty. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i pilnując żeby cebula się nie przypaliła, podsmażamy ok 10 minut.

Teraz czas na ryż. Zmniejszamy grzanie do minimum, wsypujemy ryż i (oczywiście mieszając) podsmażamy aż będzie szklisty. Zajmie nam to kolejne kilka minut.

Dodajemy wino i 1/3 szklanki bulionu. Mieszając bardzo często dodajemy kolejne porcje bulionu jak tylko poprzednia partia zniknie. Powtarzamy procedurę aż bulion nam się skończy, co zajmie nam około 30 minut.

Na sam koniec dodajemy parmezan i świeże listki tymianku. Jeżeli ktoś lubo może dodać ostrą papryczkę.

Smacznego!

Polecam,

Małgorzata Tandyrak – Bunalska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.