Ta przekąska kojarzy mi się ze świętami lub spotkaniami rodzinnymi. Odkryłam ją na nowo już jako dorosła osoba i przepadłam bez reszty. Uwielbiam ten przepis za prostotę wykonania i za to, że zawsze mogę zaskoczyć czymś moich gości.
Czasem możecie spotkać rybę w zalewie na naszej półeczce w Malta Cafe lub zamówić ją na swoje przyjęcie!
Składniki:
- Ryba: szczupak, pstrąg, karp, okoń
- mąka do obtoczenia
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Zalewa:
- 1,5 l wody
- 2 szklanki octu (do smaku, w zależności jak bardzo lubicie ocet 😉
- 2 duże cebule
- 1 średniej wielkości marchewka
- 6 dużych liści laurowych
- ok 10 kulek ziela angielskiego
- 4 kulki jałowca
- 1/2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Rybę należy sprawić, oczyścić, pokroić w dzwonka i osuszyć. Tak przygotowaną rybę solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.
Zalewę przygotowujemy bardzo prosto. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plasterki i wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Sprawdzamy do smaku, możemy dodać więcej soli lub cukru.
Do wyparzonych, suchych słoików wkładamy kawałki ryby, zalewamy gorącą zalewą i szczelnie zakręcamy.
Pasteryzujemy 10 minut. Odstawiamy dnem do góry do całkowitego ostygnięcia.
Polecam
Małgorzata Tandyrak – Bunalska