Ryba w zalewie octowej

Ta przekąska kojarzy mi się ze świętami lub spotkaniami rodzinnymi. Odkryłam ją na nowo już jako dorosła osoba i przepadłam bez reszty. Uwielbiam ten przepis za prostotę wykonania i za to, że zawsze mogę zaskoczyć czymś moich gości.

Czasem możecie spotkać rybę w zalewie na naszej półeczce w Malta Cafe lub zamówić ją na swoje przyjęcie!

Składniki:

  • Ryba: szczupak, pstrąg, karp, okoń
  • mąka do obtoczenia
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Zalewa:

  • 1,5 l wody
  • 2 szklanki octu (do smaku, w zależności jak bardzo lubicie ocet 😉
  • 2 duże cebule
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 6 dużych liści laurowych
  • ok 10 kulek ziela angielskiego
  • 4 kulki jałowca
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Rybę należy sprawić, oczyścić, pokroić w dzwonka i osuszyć. Tak przygotowaną rybę solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.

Zalewę przygotowujemy bardzo prosto. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plasterki i wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Sprawdzamy do smaku, możemy dodać więcej soli lub cukru.

Do wyparzonych, suchych słoików wkładamy kawałki ryby, zalewamy gorącą zalewą i szczelnie zakręcamy.

Pasteryzujemy 10 minut. Odstawiamy dnem do góry do całkowitego ostygnięcia.

Polecam

Małgorzata Tandyrak  – Bunalska

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.