Truskawki – sałata z truskawkami, karmelizowanym w pikantnym miodzie serem camembert i grzankami

Wiosenna sałata z truskawkami, karmelizowanym serem camembert, czerwoną cebulą i grzankami.

Zaczyna się kolejny fajny etap wiosny. Jest to czas kiedy pojawiają się truskawki. Najpierw cena jest powalająca i często sami siebie pytamy, czy to nie jest żart. Tak drogo? Po około tygodni ceny zaczynają gwałtownie lecieć w dół. Tak jest obecnie. Będąc dziś na rynku kupiłem truskawki po 10zł/kg. Ciekawe ile będą kosztować w piątek? Mając już je w samochodzie myślałem co z nich zrobić. Rozmawiałem z szefem kuchni restauracji MaltaCafe Krzysztofem i z Basią – od jutra będą w Malcie truskawki z lodami waniliowymi zapiekane pod bezą. Pyszności! Co roku jak tylko ceny truskawek znormalnieją ten deser się w naszej restauracji pojawia. To istny „deserowy pewniak”. Można go brać w ciemno… ale…

No właśnie jest małe ale… chęć poszukania nowych ciekawych smaków. Mam na tym polu małą obsesję. Coś mi strzeli do głowy i ta myśl pcha do działania. A jak to bywa z szalonymi pomysłami… jedne są fajne inne mogą rozczarować. No i jak się ma dużo pomysłów i ich się później nie spisuje to pojawiają się dylematy typu… „k… to znaczy kurcze, jak ja to wtedy robiłem?!”… Blog jest super, bowiem zmusza do większej pracy. Coś się powinno na nim pojawiać. A jak się stale coś robi to nie jest problem z pomysłami czy zdjęciami… zawsze był problem dla mnie by te pomysły spisywać… a blog… blog zmusza do pisania. Teraz sam się do siebie śmieję pod nosem, że ten blog będzie dla mnie fajną ściągą. Kiedy zajdzie taka potrzeba będę mógł tu zajrzeć, by sobie przypomnieć jak coś tam kiedyś zrobiłem…

A dziś zrobiłem dwie fajne dania z truskawkami. Jedno z nich to sałata z truskawkami i camembertem. Podaję przepis na bardzo prostą przekąskę, która mnie bardzo smakowała…

Składniki:

– sałata taka jaką lubisz
– 1 ser camembert
– truskawki
– łyżka miodu
– 40 ml wina truskawkowego ok. 13% alk.
– 2 kromki chleba pełnoziarnistego
– 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
– 1 mała czerwona cebula
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 papryka pepperoni
– świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
  1. Na rozgrzaną patelnię wlej wino. Dodaj miód i pokrojoną paprykę pepperoni. Mieszaj drewnianą łopatką lekko odparuj. Dodaj ser camembert i karmelizuj z obu stron ( popatrz na zdjęcie poniżej ). Gdy ser osiągnie pożądany kolor i moc, zdejmij go z patelni. Na patelnię wrzuć pocięte kromki chleba – wielkość ustalcie sobie sami. Mieszaj do momentu gdy grzanki zaczną przypominać grzanki – będą chrupki i pokryte pikantnym skarmelizowanym miodem. Zdejmij je z patelni do małej miseczki.
  2. Na talerzu ułóż sałatę. Czerwoną cebulę przekrój na pół. Z jednej połówki zetnij 4 cienkie półtalarki. „Piórka” cebuli ułóż na sałacie. Camembert przekrój na pół, a następnie jedną połówkę pokrój na cząstki, które także połóż na sałacie. Truskawki opłucz z szypułkami na durszlaku – osusz. Pozbądź ich szypułek, przetnij na ćwiartki. pocięte truskawki dodaj do sałaty. Z miseczki weź grzanki i dodaj do sałaty.
  3. Sałatę polej oliwą lub olejem. Dodaj ocet balsamiczny. Posyp świeżo mielonym pieprzem.
  4. Smacznego…

Podpowiedź:
  • Składniki są podane na dwie sałaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.